You are here

Δέσμευση Κομισιόν €300 εκ. προς τη Συμμαχία για τα Εμβόλια GAVI 2021-2025

04/06/2020 15:21

Δέσμευση 300 εκατομμυρίων ευρώ στην Συμμαχία για τα Εμβόλια (GAVI) για την περίοδο 2021-2025, η οποία θα βοηθήσει στην ανοσοποίηση 300 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο και θα χρηματοδοτήσει αποθέματα εμβολίων για να προστατευθεί από τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών, ανέλαβε σήμερα η Κομισιόν.

Όπως  ανακοίνωσε η Κομισιόν,  η σημερινή Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα Εμβόλια που διοργανώνεται από την  GAVI -Vaccine Alliance είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των ικανοτήτων ανοσοποίησης των πιο ευάλωτων χωρών του κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι στην εκδήλωση δέσμευσης "Coronavirus Global Response" που συνδιοργανώθηκε από την Κομισιόν στις 4 Μαΐου, δεσμεύθηκαν περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την GAVI- Vaccine Alliance, συμπεριλαμβανομένων 488 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη εμβoλίου κατά του κορωνοϊού.

Η νέα δέσμευση της Κομισιόν ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ θα βοηθήσει στον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων παιδιών και να σωθούν ως 8 εκατομμύρια ζωές, αλλά και τη διασφάλιση της επιτυχούς μετάβασης ορισμένων χωρών σε αυτοχρηματοδότηση. Επιπλέον θα αξιοποιηθούν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εθνικά προγράμματα συγχρηματοδότησης και αυτοχρηματοδοτούμενων εμβολίων. Πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια δόσεις σωτηρίων εμβολίων θα παραδοθούν σε 55 χώρες.

Τμήμα της χρηματοδότησης αφορά  την αποτροπή της επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας μέσω προγραμμάτων εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία "Global Polio Eradication Initiative".

Η σημερινή δέσμευση γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ και ειδικότερα το Μέσο Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI), από το οποίο προέρχονται τα κεφάλαια που δεσμεύτηκαν για την Gavi, τη Συμμαχία Εμβολίων, θα υιοθετηθούν σε γενικές γραμμές προτείνει Κομισιόν. Στις 2 Ιουνίου, η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί η χρηματοδότηση του NDICI για το 2021-2027 σε 86 δισεκατομμύρια ευρώ στις τιμές του 2018 (96,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές), συμπεριλαμβανομένων 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Next Generation EU.

H Πρόεδρος της Koμισιόν Ursula von der Leyen δήλωσε σχετικά ότι "τα εμβόλια μπορούν να σώσουν ζωές μόνο εάν όλοι όσοι τα έχουν ανάγκη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, ειδικά στις πιο ευάλωτες κοινότητες και περιοχές του κόσμου. Γι `αυτό ο GAVI και το έργο της Συμμαχίας Εμβολίων είναι τόσο σημαντικό. Δίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες τα μέσα για την οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας και προγραμμάτων ανοσοποίησης, για να κάνουν τον κόσμο ασφαλέστερο μέρος. Χαίρομαι που η Κομισιόνν μπορεί να υποστηρίξει τον GAV σε μια τόσο σημαντική προσπάθεια. Αυτό θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να αποφύγουμε μια άλλη. "