You are here

Δεύτερη ψηφοφορία και δεύτερο debate για τους επίδοξους διαδόχους της Μέι

18/06/2019 11:54

Διεξάγεται το απόγευμα ο δεύτερος γύρος των ψηφοφοριών μεταξύ των 313 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις και νέου πρωθυπουργού.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έλαβε πρόσθετη ενίσχυση το πρωί, καθώς η Άντρια Λέντσομ, που αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, δήλωσε ότι τον στηρίζει.

Ο κ. Τζόνσον είχε κερδίσει την πρώτη ψηφοφορία με περισσότερες του 1/3 των διαθεσίμων ψήφων. Το προβάδισμά του είναι τόσο μεγάλο, ώστε στο Γουέστμινστερ ακούγονται ψίθυροι περί οδηγιών του κ. Τζόνσον προς τους υποστηρικτές του να «δανείσουν» την ψήφο τους σε υποψηφίους που θεωρούνται πιο «εύκολοι» αντίπαλοι εφόσον φτάσουν στην τελική δυάδα μαζί με τον ίδιο.

Για πολλούς αναλυτές ο υποψήφιος που έχει κάνει τη μεγαλύτερη αίσθηση μέχρι τώρα είναι ο σχετικά λιγότερο γνωστός από τους συνολικά έξι, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ, ο οποίος κέρδισε και τη δημόσια στήριξη του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο κ. Στιούαρτ θέλει ένα Brexit στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογράψει η Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους, αποκλείει σε κάθε περίπτωση το ‘no deal’ και σε περίπτωση αδιεξόδου προτείνει τη σύσταση μίας «συνέλευσης πολιτών» που θα καταλήξει σε μια συμβιβαστική πρόταση.

Ο κ. Στιούαρτ είχε συγκεντρώσει 19 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, τις λιγότερες από τους εναπομείναντες υποψήφιους. Θεωρείται ωστόσο ότι έχει αποκτήσει τη δυναμική για να περάσει το νέο όριο των 33 ψήφων που απαιτούνται στη σημερινή ψηφοφορία για να προκριθεί ένας υποψήφιος στον επόμενο γύρο, δηλαδή την ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο τέως υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ και ο υπουργός Εσωτερικών Σάτζιντ Τζάβιντ.

Για τον τελευταίο κυκλοφόρησαν τη νύχτα της Δευτέρας φήμες ότι εξετάζει την πιθανότητα παραίτησης από την κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι λόγω έλλειψης υποστήριξης από Συντηρητικούς βουλευτές. Τις φήμες διέψευσαν πάντως άνθρωποι του επιτελείου του.

Η σημερινή ψηφοφορία θα αρχίσει στις 3 το απόγευμα τοπική και θα διαρκέσει δύο ώρες. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 6 το βράδυ τοπική.

Δύο ώρες μετά, στις 8 το βράδυ, θα διεξαχθεί στο BBC και το δεύτερο τηλεοπτικό debate μεταξύ των υποψηφίων που θα έχουν προκριθεί στον επόμενο γύρο. Αυτή τη φορά παρών θα είναι και ο Μπόρις Τζόνσον που έχει δεχθεί έντονη κριτική για την απουσία του από την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση την Κυριακή.

ΚΥΠΕ