You are here

To δεύτερο κύμα κορωνοϊού έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη, εκτιμά Βέλγος επιδημιολόγος

15/07/2020 17:49

Ο Βέλγος επιδημιολόγος Pierre Van Damme εκτιμά ότι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM.

Συγκεκριμένα, ο κ. Van Damme δήλωσε στο VTM ότι “τα κρούσματα αυξάνονται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές στην Ευρώπη. Δίνεται η εντύπωση ότι έχουμε χάσει και πάλι τον έλεγχο της κατάστασης. Μέχρι πριν από ορισμένες εβδομάδες, τα πηγαίναμε αρκετά καλά και η επιδημία ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Όπως σημείωσε, "τώρα αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: να θέσουμε εκ νέου την κατάσταση υπό έλεγχο. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να ακολουθούμε τα μέτρα με μεγάλη αυστηρότητα, διαφορετικά θα χάσουμε σύντομα όλα όσα έχουμε κερδίσει”, προειδοποιεί.

Ο επιδημιολόγος ζητά να αρχίσει εν νέου η δημοσίευση καθημερινών στοιχείων για την πορεία  του ιού και όχι μόνο εβδομαδιαίων μέσων όρων. "Τα καθημερινά στοιχεία αποτελούν χρήσιμο μήνυμα προς τους πολίτες, καθώς τους προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση για τις επιδημιολογικές συνθήκες που επικρατούν, τα νέα κρούσματα ανά ημέρα έχουν ξεπεράσει πλέον τα 100. Αυτή είναι μία σαφής ένδειξη ότι ο ιός δεν έχει φύγει”, τονίζει.

Επιπλέον, σύμφωνα  με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, χθες ήταν η δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας που ασθενής κάτω των 24 ετών έχασε τη ζωή του στο Βέλγιο λόγω κορωνοϊού. Συγκεκριμένα πρόκειται για γυναίκα 18 ετών που υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα, και έχασε τη ζωή της στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε  το Επιστημονικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.