You are here

Διαφωνία ΕΕ με χαρακτηρισμό οργανώσεων που συνδέονται με ΣτΕ ως ανεπιθύμητες από τη Ρωσία

25/01/2021 06:44

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαφωνεί έντονα με τις πρόσφατες αποφάσεις των ρωσικών αρχών να συμπεριλάβουν το Κέντρο Κοινωνίας των Πολιτών της Πράγας και την Ένωση Σχολών Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στον κατάλογο των «ανεπιθύμητων οργανώσεων», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίες Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Πήτερ Στάνο.

Όπως αναφέρει, «αυτές οι οργανώσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και στη στήριξη ευάλωτων ατόμων».

«Η καταχώρησή τους βλάπτει τους απαραίτητους και ευεργετικούς δεσμούς μεταξύ των κοινωνιών μας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μια ΜΚΟ που συνδέεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτηρίστηκε ως "ανεπιθύμητη οργάνωση" από κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», προσθέτει.

«Υποστηρίζουμε το αίτημα του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στις ρωσικές αρχές να αντιστρέψουν αυτές τις αποφάσεις», σημειώνει.

Η ΕΕ, αναφέρει ο κ. Στάνο, «ανησυχεί ιδιαίτερα για τις συνεχείς προσπάθειες των ρωσικών αρχών να συρρικνώσουν το χώρο για αντιπολίτευση, κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητες φωνές στη χώρα».

«Η ΕΕ, για άλλη μια φορά, προτρέπει τις ρωσικές αρχές να καταργήσουν τη νομοθεσία για περί ανεπιθύμητων οργανώσεων και να ευθυγραμμίσουν τη ρωσική νομοθεσία με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής της Βενετίας», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή τις συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία είχε σημειώσει ότι η ΕΕ «παρακολουθεί τα γεγονότα στη Ρωσία με ανησυχία», και εξέφρασε τη λύπη του «για τις εκτεταμένες συλλήψεις, τη δυσανάλογη χρήση βίας, τη διακοπή σύνδεσης στο διαδίκτυο και τηλεφώνου».

«Θα συζητήσουμε τη Δευτέρα τα επόμενα βήματα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ», ανέφερε.

ΚΥΠΕ