You are here

Διαφωνίες στους Εργατικούς για τη στάση έναντι της παραμονής στην ΕΕ

23/09/2019 14:29

Τη στάση του Εργατικού Κόμματος σε ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα καθορίσουν αργά το απόγευμα τα μέλη που συμμετέχουν στο φετινό κομματικό συνέδριο στο Μπράιτον.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει πει πως αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα, με τις επιλογές να είναι η παραμονή στην ΕΕ ή η «λογική» και «αξιόπιστη» συμφωνία για το Brexit που ευελπιστεί να διαπραγματευθεί ο ίδιος με τους Ευρωπαίους, η οποία θα προβλέπει μία τελωνειακή ένωσης και στενή σχέση με την ενιαία αγορά.

Ο ίδιος ο κ. Κόρμπιν απέφυγε για ακόμα μία φορά μιλώντας στο BBC την Κυριακή να διευκρινίσει ποια από τις δύο επιλογές θα υποστήριζε το κόμμα στην προεκλογική εκστρατεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε μια στάση ουδετερότητας.

Το κεντρικό κομματικό όργανο, η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή, δεν κατάφερε χθες να καταλήξει σε μία ενιαία πρόταση προς τους συνέδρους.

Κατά συνέπεια, στην απογευματινή ψηφοφορία τα μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν επί τριών προτάσεων. Η πρώτη, την οποία στηρίζει η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής και πολλά συνδικάτα, ορίζει πως το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να ταχθεί υπέρ του ‘Remain’ στο δημοψήφισμα. Η δεύτερη πρόταση προκρίνει την ουδέτερη στάση.

Κατατέθηκε, επίσης, τρίτη πρόταση από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, η οποία αναβάλλει την οριστική απόφαση για μετά τις εκλογές και έπειτα από «ειδικό συνέδριο».

Πάντως κορυφαία στελέχη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου, τα οποία θα απευθυνθούν σήμερα στους συνέδρους, έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής. Πρόκειται για τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ, τη σκιώδη υπουργό Εξωτερικών Έμιλυ Θόρνμπερι και τον σκιώδη υπουργό Brexit σερ Κιρ Στάρμερ. Οι δυο τελευταίοι, μάλιστα, πήραν μέρος σε διαδήλωση στο Μπράιτον την Κυριακή υπέρ του δημοψηφίσματος και της παραμονής στην ΕΕ.

Σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, οι σύνεδροι ενέκριναν την Κυριακή πρόταση για υιοθέτηση μέτρων που δυνητικά θα οδηγήσουν στην κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων.

Μία ακόμα πρόταση που είναι πιθανό να τεθεί στην κρίση των μελών του Εργατικού Κόμματος με σκοπό να γίνει επίσημη κομματική θέση, είναι η πλήρης απόδοση του δικαιώματος του εκλέγειν σε εθνικές εκλογικές διαδικασίες στους αλλοδαπούς νόμιμους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΚΥΠΕ