You are here

Διαβεβαιώσεις Βουλγαρίας για Ρώσους αιτητές χρυσών διαβατηρίων

01/12/2022 19:31

Η Βουλγαρία ανέφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στις κυρώσεις της ΕΕ που να έχουν υποβάλει αίτηση για βουλγαρική υπηκοότητα σε αντάλλαγμα για επένδυση, όπως είπε ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Monika Mosshammer από το νομικό τμήμα της Κομισιόν.

Ανέφερε ότι η Κομισιόν είχε επικοινωνήσει με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα με την προσδοκία να μην χορηγήσουν υπηκοότητα για επενδύσεις σε Ρώσους και Λευκορώσους υπηκόους που επηρεάζονται από τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε, ότι οι αρχές στην Κύπρο φέρεται να έχουν ανακαλέσει την κυπριακή υπηκοότητα για επένδυση που χορηγήθηκε σε εννέα Ρώσους επενδυτές και 49 μέλη των οικογενειών τους που επηρεάζονται από τις κυρώσεις. Στη Μάλτα, η υπηκοότητα δύο Ρώσων έχει ανακληθεί, ο ένας με κυρώσεις από την ΕΕ και ο άλλος από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η χορήγηση υπηκοότητας σε αντάλλαγμα για επένδυση δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είπε.

Όσον αφορά το ζήτημα της χορήγησης άδειας διαμονής σε αντάλλαγμα για επένδυση, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι Ρώσοι και Λευκορώσοι υπήκοοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν, όπως επεσήμανε ο Johannes Luckner από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν που πρόσθεσε ότι αρκετές χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να τερματίσουν αυτές τις ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν αναμένει ότι το δικαίωμα διαμονής δεν θα χορηγηθεί σε Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες που υποστηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συνέστησε οι χώρες, να τερματίσουν τη χορήγηση του δικαιώματος διαμονής σε αντάλλαγμα για επενδύσεις για όλους τους Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.