You are here

Διευκρινίσεις Γιούνκερ για το διάλογο με Μέι

14/12/2018 18:49

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ Γ ιούνκερ προέτρεψε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες να "αναζητήσουν ανάμεσά τους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις ψευδείς ειδήσεις στην Ευρώπη", κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παραπληροφόρηση στην Ευρώπη - τα αποτελέσματα της οποίας αντανακλώνται στα συμπεράσματα.

Μιλώντας από κοινού με τους Ντ. Τουσκ και Σ. Κουρτς, μετά το τέλος της 2ης μέρας της Συνόδου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για το θέμα στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας για τα "fake news" που παράγει, λέγοντας εμφατικά: "όταν ο Ορμπάν λέει ότι εγώ ευθύνομαι για το Brexit αυτό είναι μια ψευδής είδηση".

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ταυτόχρονα απογοητευμένος από τις επιλογές των Κρατών Μελών στο θέμα του μεταναστευτικού εξηγώντας ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει το τμήμα της δουλειάς που τους αναλογεί για το θέμα".

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε μάλιστα και σε ερώτηση για τι ακριβώς έλεγε στην Τ. Μέι, στο περίφημο video όπου μοιάζει να "μαλώνει με τη Μέι". Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η Τ. Μέι νόμισε πως της άσκησε κριτική μιλώντας χθες για "νεφελώδεις βρετανικές θέσεις",  και πως είναι προφανές ότι δεν μιλούσε για την ίδια αλλά για τις θέσεις και τις συζητήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο γενικώς. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Τουσκ επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα στις σχέσεις τους με την Τ. Μει, και εξήγησαν ότι η "παρεξήγηση" έληξε μόλις η Μέι είδε τι πραγματικά είχε δηλώσει ο Γιούνκερ χθες βράδυ.

Πάντως αυτό που κατέστησαν απόλυτα σαφές και σήμερα Γιούνκερ και Τουσκ είναι πως δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά υποσχέθηκαν άμεση έναρξη των συζητήσεων για τη μελλοντική σχέση, αμέσως μόλις κυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης, ώστε και το θέμα του "backstop" να διευθετηθεί σε εκείνο το πλαίσιο - σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις των 27.

ΚΥΠΕ