You are here

Διχασμένοι οι ειδικοί στο Βέλγιο για τη διενέργεια τεστ σε όσους θα επιστρέψουν από διακοπές

07/07/2020 14:58

Διχογνωμία επικρατεί μεταξύ των ειδικών στο Βέλγιο σχετικά με τη διαχείριση της επιστροφής των κατοίκων του Βελγίου μετά από τις διακοπές τους σε χώρες του εξωτερικού και ειδικά σε περιοχές, στις οποίες έχουν επιβληθεί εκ νέου περιοριστικά μέτρα λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού (π.χ. Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία), αναφέρει σήμερα η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα εν λόγω μέτρα υποχρέωσαν το Βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράσει αλλάζοντας χρώμα στις ταξιδιωτικές οδηγίες για Ισπανία από πράσινο σε πορτοκαλί, όπερ σημαίνει ότι “επιτρέπονται τα ταξίδια στην Ισπανία υπό την επιφύλαξη της καραντίνας, της διενέργειας τεστ και άλλων όρων”. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Καταλονία καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με πεδία σχετικά με τις περιοχές που επισκέφθηκαν, καθώς και τις επαφές που είχαν. Χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, το ΗΒ και η Πορτογαλία παραμένουν στην πορτοκαλί ζώνη, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη La Libre, η ομάδα Διαχείρισης Κινδύνου (Risk Management Group) συνεδρίασε την Κυριακή το απόγευμα κατόπιν σχετικού αιτήματος των Περιφερειών της χώρας προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Οι ειδικοί της Ομάδας πρότειναν να παραταθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για περιοχές, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, όπως είναι η Καταλονία, και κάτοικοι του Βελγίου που επιστρέφουν από περιοχές, όπου έχουν επιβληθεί πιο αυστηρά μέτρα, θα θεωρούνται πλέον “επαφές υψηλού κινδύνου”.

“Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ και να τεθούν σε καραντίνα”, έγραψε στο Twitter του ο Wouter Beke, Υπουργός Υγείας της Φλάνδρας.

Η La Libre αναφέρει ότι αν και δεν υπάρχει νομική βάση για την καραντίνα, όπως υπενθύμισε η ομοσπονδιακή Υπουργός Υγείας Maggie De Block, ειδικοί ζητούν τη συνεργασία των πολιτών. “Θα πρέπει να έχει κανείς την ευσυνειδησία να αυτοαπομονωθεί, εάν έχει διαμείνει σε περιοχή υψηλού κινδύνου”, επιμένει ο Yves Van Laethem, ομοσπονδιακός εκπρόσωπος για το θέμα του COVID-19 και λοιμωξιολόγος σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Αρκετοί ειδικοί ζήτησαν τον περασμένο μήνα από τους πολιτικούς να θεσμοθετήσουν ένα νομικό πλαίσιο για αυτήν την περίπτωση. Σήμερα έχει συγκληθεί για το ίδιο θέμα διυπουργική σύσκεψη.

Την ίδια ώρα, στο Βέλγιο συνεχίζεται η καθοδική τάση σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα. Την τελευταία εβδομάδα κατεγράφησαν κατά μέσο όρο 85 νέα κρούσματα ανά μέρα, 3% λιγότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, ο Yves Van Laethem εκτιμά ότι το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη θα προκαλέσει “αναπόφευκτα ορισμένες τοπικές εξάρσεις του ιού”. Κατά τη γνώμη του, η κατάσταση στην Ισπανία θα μπορούσε εύκολα να επηρεάσει το Βέλγιο, αν και δε βλέπει τον λόγο να υποβάλλεται σε εξέταση κάθε κάτοικος του Βελγίου που επιστρέφει από το εξωτερικό. Στον αντίποδα, ο ιολόγος Marc Van Ranst, καταγγέλλει την “ένοχη χαλαρότητα” από πλευράς κυβέρνησης, επειδή δεν έχει προβλεφθεί έλεγχος για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου. “Προφανώς δε διδασκόμαστε από τα λάθη μας”.

Επιπλέον, η επίσης γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir κάνει λόγο για σύγχυση που επικρατεί στο Βέλγιο όσον αφορά τις διακοπές στο εξωτερικό. Η Φλάνδρα θέλει να υποβάλει σε τεστ και να θέσει σε καραντίνα όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν στο Βέλγιο από περιοχές υψηλού ρίσκου, σύμφωνα με την παραπάνω ανάρτηση/ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας της Περιφέρειας αυτής.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι σε παρόμοια ανακοίνωση θα προβούν οι περιφέρειες της Βαλλονίας και των Βρυξελλών. Οι ανακοινώσεις αυτές θα σκοντάψουν, ωστόσο, σε ένα κλασικά βελγικό πρόβλημα: Θα πρέπει να καθοριστεί ποιος είναι αρμόδιος για την επιβολή των μέτρων. Ορισμένοι θεωρούν ότι η διενέργεια εξετάσεων και η απομόνωση ατόμων υψηλού ρίσκου περιλαμβάνεται στις πολιτικές πρόληψης στον τομέα της Υγείας με αποτέλεσμα να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ομοσπονδιακών Αρχών. Εξ ου και εκτιμούν ότι την πρωτοβουλία πρέπει να την αναλάβει το ομοσπονδιακό κράτος. Τη διαφωνία του με την οπτική αυτή εκφράζει ο Emmanuel Slautsky, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών: “Μετά από μία αρχική ανάλυση προκύπτει ότι αρμόδιες είναι οι Κοινότητες”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η φλαμανδική κυβέρνηση πάντως δεν περίμενε να ενημερωθεί περί αρμοδιότητας στο θέμα αυτό για να αποφασίσει σχετικά με τη διενέργεια τεστ και επιβολή καραντίνας σε άτομα υψηλού ρίσκου που επιστρέφουν στη χώρα από το εξωτερικό. Βαλλονία και Βρυξέλλες αναμένεται να ακολουθήσουν, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το ποιος θα κρίνει τις περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και το είδος της καραντίνας που θα επιβληθεί (ως νομική ή ηθική υποχρέωση).

Σε ότι αφορά τέλος τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στο Βέλγιο η καθοδική τάση συνεχίζεται. Τις τελευταίες 72 ώρες κατεγράφησαν μόλις 3 θάνατοι με τον συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα από κορωνοϊό να ανέρχεται στους 9.774. Από 27 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων είναι 4,6. Τα νέα κρούσματα ανά ημέρα είναι για το ίδιο διάστημα κατά μέσο όρο 81,7, μειωμένα κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα από την αρχή της κρίσης είναι 62.058.

ΚΥΠΕ