You are here

Διχάζει την Ευρώπη το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

08/09/2022 10:43

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πέντε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη αλλά έχει διχάσει τα κράτη-μέλη, δήλωσαν έξι διπλωμάτες στο Politico.

Αυτό είναι πιθανό να δώσει στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάποιο περιθώριο ελιγμών ενόψει της ομιλίας για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, ενώ το θέμα θα συζητήσουν και οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου την Παρασκευή.

Δύο μέτρα φαίνεται να υποστηρίζονται τόσο από την Επιτροπή όσο και από χώρες της ΕΕ, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες μετά από συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ. Το πρώτο είναι η παροχή πίστωσης για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αντιμετωπίσουν το τρέχον περιβάλλον υψηλών τιμών.

Το δεύτερο είναι η φορολόγηση των υπερβολικών κερδών κάποιων παραγωγών, αν και οι πρεσβευτές της ΕΕ ήθελαν διαβεβαιώσεις ότι τα έσοδα από τέτοιους φόρους θα παραμείνουν στη σωστή χώρα. Ο καθορισμός των λεπτομερειών θα είναι σημαντικός, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που πληρώνονται για να ανάβουν ή να σβήνουν ανάλογα με τις ανάγκες για την εξισορρόπηση του δικτύου συχνά το κάνουν κατόπιν αιτήματος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο -που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία-, με τις πρωτεύουσες να έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «σκεπτική» σχετικά με την ιδέα. Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, είναι εναντίον της, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον δύο άλλες χώρες, δήλωσαν διπλωμάτες.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει περισσότερο και να περιορίσει την τιμή όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό ήταν κάτι που «εξέταζε» η Επιτροπή -αλλά οι Βρυξέλλες ήταν σε γενικές γραμμές αντίθετες με την ιδέα στις μέχρι τώρα αξιολογήσεις τους.

Ενώ η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου του μπλοκ τώρα, έχει πει ότι μπορεί να είναι ανοιχτή σε ένα ανώτατο όριο, υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν τις ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο.

Η Ουγγαρία θέλει επίσης οποιοδήποτε ενεργειακό πακέτο να εγκριθεί ομόφωνα, αντί με διαδικασία έκτακτης ανάγκης με πλειοψηφία, όπως θέλει η Επιτροπή, δήλωσε διπλωμάτης.

Η έκκληση της Πολωνίας να μεταρρυθμιστεί το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων, το οποίο κατηγορεί για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, δεν έγινε δεκτή από Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Σουηδία, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

Η ιδέα της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δημοφιλής, αλλά ενώ η πρόταση της Φον ντερ Λάιεν ζητά να είναι υποχρεωτικές οι μειώσεις, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία θέλουν τέτοια μέτρα να είναι εθελοντικά.

Πηγή: Euro2day