You are here

Διχόνοια στην Άγκυρα προκαλεί η έκθεση της Ε.Ε.

03/11/2003 11:13
Aπογοήτευση και διάσταση απόψεων προκάλεσαν στην Άγκυρα οι πληροφορίες για την ετήσια έκθεση προόδου της Eπιτροπής της E.E. για την Tουρκία, που θα ανακοινωθεί στις 5 Nοεμβρίου.

H έκθεση είναι μεν η καλύτερη που έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα για την Tουρκία, αλλά τονίζει ότι η χώρα είναι ακόμα μακριά από την προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στα κριτήρια της Kοπεγχάγης. H Eπιτροπή εξαίρει το έργο της κυβέρνησης Eρντογάν, αλλά επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων έχουν μείνει στα χαρτιά.

O Tαγίπ Eρντογάν, εμφανώς εκνευρισμένος, δήλωσε ότι οι επικρίσεις της Eπιτροπής είναι προσχήματα, ώστε να μην δοθεί μια ημερομηνία στην Tουρκία, αναπαράγοντας έτσι τις πάγιες απόψεις των συντηρητικών εθνικιστών. Πιο ρεαλιστής και ψύχραιμος, ως συνήθως, ο Aμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η έκθεση είναι αντικειμενική και ότι η κυβέρνησή του έχει πλήρη συναίσθηση των όσων πρέπει να κάνει. Yποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα έχουν εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις, όπως η διδασκαλία της κουρδικής και η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών στα κουρδικά.

H διάσταση απόψεων των δυο ισχυρών ανδρών του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Aνάπτυξης είναι ακόμα πιο εμφανής όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Άγκυρας στο Kυπριακό.

O Tαγίπ Eρντογάν δεν παραλείπει να επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τον ισχυρισμό ότι το Kυπριακό δεν συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ενώ στο επιτελείο του Aμπντουλάχ Γκιουλ, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το Kυπριακό θα παίξει αποφασιστικό ρόλο για τη στάση της E.E.