You are here

Δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλει η Κομισιόν

08/01/2004 10:51
Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, έμφαση προς τον έλεγχο του δημοσίου χρέους και ενίσχυση του ρόλου της ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας προωθεί η Κομισιόν με νέα οδηγία της, που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περνά στην αντεπίθεση, αναφορικά με την απόφαση του ΕcoFin τον περασμένο Νοέμβριο, να αναβάλει την κυρωτική διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για Γαλλία και Γερμανία. «Όπλο» της θα είναι η ετυμηγορία των νομικών υπηρεσιών του οργάνου, η οποία απεφάνθη ότι η απόφαση του Συμβουλίου είναι παράνομη.

Ο αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος Π. Σόλμπες επεσήμανε ότι η Κομισιόν θα πρέπει πλέον να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ του ρόλου της ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας και του δικαιώματός της να υιοθετεί οδηγίες για την τόνωση της ανάπτυξης. Επεσήμανε ότι η σχετική οδηγία θα επικεντρώνεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: Τον συνδυασμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την ανάπτυξη, τη στροφή προς τον έλεγχο του δημοσίου χρέους και στην ενίσχυση του ρόλου της Κομισιόν, «ως θεματοφύλακα των συμφερόντων της Ένωσης».

«Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, θα πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία μεταξύ των κανόνων της οικονομικής πολιτικής και του Συμφώνου» δήλωσε ο κ. Σόλμπες.

Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα ο κ. Σόλμπες επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερη πειθαρχία, αλλά και ευελιξία, όποτε χρειάζεται: «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να δοθεί περισσότερη έμφαση στο δημόσιο χρέος. Περισσότερη συμμετρία επιτυγχάνεται όταν είμαστε πιο αυστηροί σε περιόδους ανάπτυξης, και όταν λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας - μέλους». Το σκεπτικό αυτό δημιουργεί προβληματισμό σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, καθιστώντας δύσκολη της χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, ακόμα και σε περιόδους με υψηλή ανάπτυξη.

Τέλος, για τον τρίτο πυλώνα, δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να παίξει τον ρόλο της και να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη.

Ο κ. Σόλμπες τόνισε ότι η Κομισιόν αναζητεί τον τρόπο για να χειριστεί την απόφαση του ΕcoFin, η οποία ουσιαστικά παρακάμπτει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Κομισιόν έχει ήδη δηλώσει ότι η απόφαση του ΕcoFin είναι αντίθετη με το πνεύμα και το γράμμα του Συμφώνου. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε και από τις νομικές μας υπηρεσίες» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η προσφυγή στη Δικαιοσύνη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι διαδικασίες και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ασκείται στο μέλλον η πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας στα κράτη». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αντιδράσεις

«Η νομική άποψη της Κομισιόν δεν συμβαδίζει με την άποψη των νομικών υπηρεσιών του ΕcoFin και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Έλλειμμα

Στα 65,06 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 11μηνο του 2003, έναντι 58,57 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2002.