You are here

Δημοσκοπικό πλήγμα για τους Συντηρητικούς λόγω κορωνοϊού

28/09/2020 18:10

Στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο βρίσκεται η δυσαρέσκεια των Βρετανών με το χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού από την Κυβέρνηση Τζόνσον, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της Opinium.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά το ποσοστό αποδοκιμασίας της κυβερνητικής αντίδρασης φτάνει στο 50%. Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι οι χειρισμοί έχουν υπάρξει καλοί είναι στο 30%.

Ακόμα και με τους αυστηρότερους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ σε περιοχές της Αγγλίας, το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Κυβέρνηση δεν έχει ενεργήσει στο βαθμό που πρέπει ως προς τα μέτρα. Το 20% θεωρεί τα μέτρα υπερβολικά και μόνο το 30% πιστεύει πως τα μέτρα είναι τα κατάλληλα για την περίσταση.

Στο 75% είναι, πάντως, το ποσοστό υποστήριξης της ευρύτερης υποχρεωτικής χρήσης καλύμματος προσώπου που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση.

Ένα ποσοστό 68% θεωρεί, εξάλλου, πως η Κυβέρνηση δεν ενήργησε εγκαίρως ώστε να προλάβει τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, το 63% θεωρεί πως ο αριθμός των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ δεν επαρκεί και το 53% αποδοκιμάζει γενικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους.

Αντιθέτως, το 52% δηλώνει ότι εγκρίνει τα οικονομικά μέτρα προς ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, σε πολιτική δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για τον Observer καταγράφεται προβάδισμα του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών για πρώτη φορά από τότε που τα ηνία της εξουσίας ανέλαβε ο Μπόρις Τζόνσον.

Συγκεκριμένα το κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ συγκεντρώνει 42% στην πρόθεση ψήφου έναντι 39% των Τόρις.

Είναι το πρώτο προβάδισμα των Εργατικών από τις αρχές Ιουλίου 2019, στο τέλος της πρωθυπουργίας της Τερέζα Μέι.

Πριν από έξι μήνες, στην αρχή της πανδημίας, οι Συντηρητικοί απολάμβαναν προβάδισμα 26 ποσοστιαίων μονάδων και το ποσοστό έγκρισης των πρώτων μέτρων κατά του κορωνοϊού ήταν στο 65%.