You are here

Το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το χρηματοδοτικό του σκέλος για την Ελλάδα, εκτιμά ο Μοσκοβισί

13/06/2018 16:46

Το ΔΝΤ είναι απίθανο να ενεργοποιήσει την επί της αρχής χρηματοδοτική του γραμμή για την Ελλάδα, λόγω έλλειψης χρόνου, εκτιμά ο Επίτροπος Μοσκοβισί, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του Γραφείου του αρμοδίου για την οικονομία Επιτρόπου.

Ο Ολιβιέ Μπαγί, μιλώντας σε σεμινάριο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δώσει το ΔΝΤ το “πράσινο φως” για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να ακουστεί αυτή η θετική είδηση στις αγορές.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “κανείς δεν ζητά πιστωτική γραμμή στο eurogroup και αυτό περιλαμβάνει και τους Γερμανούς. “Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο”, εξήγησε ο Ολιβιέ Μπαγί. 

Τόνισε δε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να περάσει τα 88 προαπαιτούμενα εγκαίρως και εκτίμησε ότι αυτά θα είναι έτοιμα για το eurogroup, μετέφερε ότι εκτιμά ο Επίτροπος Μοσκοβισι.

Διευκρίνισε δε ότι αν υπάρχουν καθυστερήσεις που οφείλονται σε πράξεις που δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, “τότε δεν υπάρχει πρόβλημα”. Τόνισε όμως ότι το χρονικό όριο είναι η Παρασκευή, καθώς μετά η Κομισιόν πρέπει να ετοιμάσει μια έκθεση συμμόρφωσης. 

Δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει και να παρουσιάσει την αναπτυξιακή στρατηγική της για το μέλλον και αυτή θα πρέπει να περιέχει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - και την υλοποίηση των ήδη νομοθετημένων μέτρων.

Σε ότι αφορά το eurogroup, ο Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε σε σχέση με το χρέος ότι “όλοι έχουν όφελος να το ελαφρύνουν” και πως “δεν πρέπει να το αφήσουμε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και ως εκ τούτου και την αποπληρωμή των δανείων”.

Σχετικά με τα μέτρα αυτά καθαυτά ανέφερε την αποπληρωμή του ΔΝΤ, ανέφερε την επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων απο 0-17 χρόνια (σημειώνοντας ότι θα υπάρξει συμβιβασμός στη μέση μάλλον από 5 ως 10 χρόνια) και τις επιστροφές των SMP-ANFA profits,

Το δε ΔΝΤ θα φέρει στο τραπέζι μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Τόνισε δε ότι όλα αυτά θα κλείσουν και το τι θα κάνει η Ελλάδα με τα 4 δις (αν θα τα χρησιμοποιήσει για δημοσιονομικούς λόγους ή για επαναγορά χρέους) είναι δικό της θέμα.

Σε ότι αφορά την ίδια τη μέρα της συνεδρίασης (21 Ιουνίου) προέτρεψε τον Τύπο: “μην κλείσετε ρεστοράν πριν τις 8 γιατί όλοι οι υπουργοι θα θέλουν να δείξουν ότι ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση”.

Σε σχέση τέλος με την εποπτεία μετά το πρόγραμμα σημείωσε ότι πρέπει και στο μέλος “να επιθεωρεί τα πλεονάσματα 2020, 2021, 2022” και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο και ο ESM και η Κομισιόν θα παίξουν ένα καινούριο ρόλο. “Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ, δεν χρηματοδοτεί, αλλά είναι πλήρες μέλος της αποστολής”, εξήγησε. 

“Μάλλον δεν θα ενεργοποιήσει το χρηματοδοτικό του σκέλος, καθώς αυτό είναι δύσκολο λόγω εσωτερικών διαδικασιών”, είπε, “αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει”, επεσήμανε. “Μας ενδιαφέρει η άποψη του ΔΝΤ ότι τα μέτρα για το χρέος είναι αξιόπιστα και να το ακούσουν αυτό οι αγορές και ως εκ τούτο μέσω αυτού να πιεστεί και η Γερμανία που δεν είναι τόσο φιλόδοξη σε ό,τι αφορά τα μέτρα”, εξήγησε.

“Το ΔΝΤ θα μείνει και στο μέλλον στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας - καθώς αυτό είναι στο καταστατικό του ESM”, κατέληξε, εξηγώντας ότι η εποπτεία στην Ελλάδα θα είναι διαφορετική από ότι στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, καθώς αυτά τα προγράμματα τελείωσαν πριν την επίσημη λήξη τους και υπό διαφορετικούς όρους και συνθήκες.