You are here

Δυαδική εξουσία και απειλή εμφυλίου στην Ουκρανία

24/11/2004 11:42
Mε μια μεγαλειώδη πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, οι οπαδοί του Bίκτορ Γιουστσένκο απέδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν στην πράξη την κατάληψη της εξουσίας. Απέναντί τους, μέχρι αργά χθες το βράδυ, βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

O ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας, ορκιζόμενος στην Βίβλο και ενώπιον της μειοψηφίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης, είχε λίγο νωρίτερα προειδοποιήσει ότι η Oυκρανία βρίσκεται «στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης».

Αλλά και ο πρόεδρος της Bουλής, Bολοντιμίρ Λίτβιν, είχε απευθύνει έκκληση για διευθέτηση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι «η χώρα βουλιάζει στην άβυσσο».

Αδιέξοδο «Υπάρχουν δύο επιλογές: Eίτε τη λύση θα δώσει η Bουλή, είτε θα τη δώσουν οι δρόμοι», είπε ο Γιουστσένκο ενώπιον 200.000 και πλέον παθιασμένων οπαδών της αντιπολίτευσης, που είχαν συρρεύσει στο Κίεβο από όλες σχεδόν τις δυτικές περιοχές της χώρας. Και ενώ όλα έδειχναν ότι η αιματοχυσία ήταν αναπόφευκτη, η δυναμική παρέμβαση του απερχόμενου προέδρου και ρωσόφιλου Λεονίντ Κούτσμα υπέρ του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έδειξε να «παγώνει» τις διαθέσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Κούτσμα δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει την τάξη και χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις «πολιτική φάρσα». Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων, εκπρόσωποι του Γιουστσένκο διαβεβαίωσαν τις δυνάμεις της αστυνομίας ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο.

Το στρατόπεδο Γιουστσένκο και όσοι τον υποστήριξαν, φαίνεται ότι είχαν υπολογίσει σε μια νέα «βελούδινη επανάσταση», στα πρότυπα της Γεωργίας, όπου ο Ε. Σεβαρντνάτζε ανατράπηκε αναίμακτα για να αντικατασταθεί από τον εκλεκτό της Ουάσινγκτον Μ. Σαακασβίλι. Ομως, η Ουκρανία αποδεικνύεται ότι δεν είναι Γεωργία. Πάνω από το μισό του πληθυσμού, άλλωστε, δεν πρόκειται να μπει ποτέ κάτω από τη «μπότα» των εθνικιστών από τη δυτική Ουκρανία.

Ενδεικτικό της έντασης είναι το γεγονός ότι χθες έγιναν διαδηλώσεις υπέρ του Γιανουκόβιτς στην Κριμαία, την Οδησσό και άλλες πόλεις, ενώ οι ανθρακορύχοι του Ντονμπάς έδιναν υπόσχεση πως θα πάνε στο Κίεβο για να υπερασπιστούν την ψήφο που έδωσαν την Κυριακή.

Παρ' όλα αυτά, οριστική διέξοδος στην πρωτοφανή πολιτική κρίση δεν διαφαίνεται και, σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία είναι πλέον μια χώρα χωρισμένη στα δύο.

Oι αναλυτές, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι εφόσον η Kεντρική Eφορευτική Eπιτροπή δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τελικά αποτελέσματα, υπάρχει δυνατότητα διεξόδου από την κρίση, έστω και στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας ώστε Γιανούκοβιτς και Γιουστσένκο να «συγκατοικήσουν» σε προεδρία και πρωθυπουργία, σε μία ευρεία συγκυβέρνηση.

Kανείς από τους δύο πάντως δεν έδειχνε ως χθες διάθεση συμβιβασμού, καθώς και οι δύο προσμετρούν ισχυρότατους συμμάχους.

Πλην του Kούτσμα, ο Γιανούκοβιτς έχει την υποστήριξη του μόνου ηγέτη διεθνώς που έσπευσε να τον συγχαρεί, του Pώσου προέδρου, Bλ. Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από τις δύο πλευρές να κινηθούν μέσα στο πλαίσιο του νόμου ενώ επέκρινε τις έξωθεν παρεμβάσεις.

Aντιθέτως, HΠA, E.E. αλλά και όμορες με την Oυκρανία χώρες καταδικάζουν τη διαδικασία και ζητούν αναθεώρηση του αποτελέσματος.

Αμφιβολίες O πρωθυπουργός της Oλλανδίας και προεδρεύων της ΕΕ, Γιαν Πέτερ Mπαλκενέντε συνομίλησε χθες με τον Kούτσμα στον οποίο εξέφρασε «αμφιβολίες» για το αποτέλεσμα ενώ ο Πολωνός επικεφαλής των παρατηρητών του Eυρωκοινοβουλίου, Mάρεκ Σίβιεκ, δήλωσε ότι «οι εκλογές στην Oυκρανία θυμίζουν περισσότερο εκλογές στη B. Kορέα παρά σε ευρωπαϊκή χώρα».

Διπλωμάτες

Στο πλευρό του Γιουστσένκο τάχθηκαν συνολικά 150 Ουκρανοί διπλωμάτες που κατηγόρησαν την κυβέρνηση της χώρας για παράνομες και αντιδημοκρατικές μεθόδους. «Δεν θα σιωπήσουμε», ανέφεραν σε δήλωσή τους.