You are here

Δύο Τούρκοι Υπουργοί στο Βερολίνο για άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας

30/06/2020 06:40

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού της Τουρκίας Mεβλούτ Τσαβούσογλου και Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, σχεδιάζουν να μεταβούν στη Γερμανία, προκειμένου να συζητήσουν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με την ταξιδιωτική οδηγία που αφορά την Τουρκία. Την πληροφορία αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Διένεξη για την ταξιδιωτική οδηγία- Δύο Τούρκοι Υπουργοί έρχονται στο Βερολίνο».

Κατά την επίσκεψη την Πέμπτη στο Βερολίνο έχουν προγραμματιστεί -σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ- συναντήσεις με τον ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μαας και τον ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Τη Δευτέρα, το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την επίσκεψη, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το ρεπορτάζ είναι σωστό. «Δεν μπορώ να αποκλείσω εντελώς τις πληροφορίες που έχετε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήρε την ταξιδιωτική οδηγία -που ίσχυε από τον Μάρτιο- για 28 ευρωπαϊκές χώρες.
Η ταξιδιωτική οδηγία συνεχίζει να ισχύει για χώρες εκτός της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν -με εξαίρεση τη Μ. Βρετανία- έως την 31η Αυγούστου. Η Τουρκία έχει πληγεί σοβαρά εξαιτίας της οδηγίας αυτής, ως ο τρίτος πιο αγαπημένος προορισμός των Γερμανών, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κατατάξει την Τουρκία -μαζί με άλλες 130 χώρες- ως επικίνδυνη περιοχή λόγω του κορωνοϊού.

Οι ταξιδιώτες που έρχονται από επικίνδυνη περιοχή πρέπει να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα στη Γερμανία. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες από την Τουρκία μπορούν να εξαιρεθούν από τον κανονισμό της καραντίνας όταν εισέρχονται στη Γερμανία, εφόσον έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού των τελευταίων 48 ωρών.

Η τουρκική κυβέρνηση πιέζει για την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας και της κατάταξής της ως επικίνδυνης περιοχής. Ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς για την Τουρκία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 5 εκ. Γερμανών έκαναν διακοπές στην Τουρκία πέρυσι.

ΚΥΠΕ