You are here

Δυσαρεστημένοι οι Γερμανοί με όλους τους Υπουργούς

08/12/2022 10:20

Η πλειοψηφία των Γερμανών είναι δυσαρεστημένη με όλους τους Υπουργούς του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel.

Ο απολογισμός του Καγκελαρίου Σολτς μετά τον πρώτο χρόνο του κυβερνητικού συνασπισμού είναι θετικός, ωστόσο η πλειοψηφία των Γερμανών έχει πολλά να προσάψει στο έργο του συνασπισμού -ιδίως σε ένα κόμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε το ινστιτούτο Civey για λογαριασμό του περιοδικού, καταδεικνύεται ότι έναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, κανένας από τους Υπουργούς της κυβέρνησης δεν παίρνει θετική αξιολόγηση από τους πολίτες.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι καλύτερη είναι η αξιολόγηση για την Υπουργό Εξωτερικών, Μπέρμποκ (Πράσινοι), με την οποία είναι ικανοποιημένο το 38% των πολιτών, ενώ ο Υπουργός Οικονομίας, Χάμπεκ (Πράσινοι), που σε δημοσκόπηση του Αυγούστου συγκέντρωνε ποσοστό 45% ως προς την ικανοποίηση των πολιτών με το έργο του, πλέον συγκεντρώνει 33%. Mε τον Καγκελάριο Σολτς (SPD) είναι ικανοποιημένο το 26% των πολιτών, ενώ μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η δυσαρέσκεια με τους Υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 16%. Η Υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ (SPD), είναι η πλέον μη δημοφιλής Υπουργός, καθώς μόλις το 9% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο με το έργο της.

Συνολικά, με το μεν FDP είναι ευχαριστημένο το 13% των ερωτηθέντων, με το SPD το 25%, ενώ με το έργο των Πρασίνων είναι ικανοποιημένο το 29% των πολιτών. Πάντως, σε ποσοστό 63% οι πολίτες δηλώνουν «μάλλον» ή «πολύ δυσαρεστημένοι» με τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, παρόλο που ο ίδιος ο Καγκελάριος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σε σχετικό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Κυριακή προέβη σε έναν θετικό απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του.

Οι ψηφοφόροι δεν συμμερίζονται τον ίδιο ενθουσιασμό, σχολιάζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η αντιπολιτευόμενη Ένωση CDU/CSU συγκεντρώνει το 28%, οι Πράσινοι το 21%, το SPD 19% και το FDP 7%.

ΚΥΠΕ