You are here

Δυσκολίες για Ερντογάν σε τυχόν β' γύρο προεδρικών εκλογών, προβλέπει δημοσκόπηση

15/01/2018 16:37

Δεύτερο γύρο για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία προβλέπει δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών SONAR, εκτιμώντας ότι στην περίπτωση αυτή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα δυσκολευτεί. 

Η δημοσκόπηση της SONAR προβλέπει σε περίπτωση πρόωρων προεδρικών εκλογών 38,9% για τον Ταγίπ Ερντογάν και 18,9% για τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) τον οποίο δεν έχει ακόμη καθορίσει. Για την αρχηγό του κόμματος IYI (Καλό Κόμμα) προβλέπει 15,3%.  Στο δεύτερο γύρο ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Για το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών προβλέπει 34,43% για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ενώ για το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) προβλέπει ότι δεν θα καταφέρει να περάσει το εκλογικό όριο λαμβάνοντας 7,09%. Για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) προβλέπει 22,37%, για το κόμμα ΙΥΙ (Καλό Κόμμα) 12,57% και για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP 9,53%.

Από την άλλη η εταιρεία KONDA εκτιμά ότι σε περίπτωση πρόωρων γενικών εκλογών τρία κόμματα ενδέχεται να μείνουν κάτω από το όριο του 10% που χρειάζεται για να μπουν στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Με βάση τη νέα ρύθμιση οι προεδρικές εκλογές με τις γενικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα.

ΚΥΠΕ