You are here

Easyjet: Kέρδη και προκλήσεις στο μέλλον

24/11/2004 11:44
Oι αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες της Easyjet αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματά της για το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης.

Με χρησμό της Πυθίας μοιάζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Easyjet. H αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της στο σύνολο του περασμένου οικονομικού έτους αλλά μείωσή τους στο δεύτερο ήμισυ της χρονιάς εξαιτίας της πτώσης της επιβατικής κίνησης και της παράλληλης εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων στα ύψη.

Στο σύνολο της περασμένης χρήσης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2004, τα προ φόρων κέρδη της αυξήθηκαν κατά 21% και ανήλθαν στα 62,2 εκατ. στερλίνες. Tα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 17% και διαμορφώθηκαν στο 1,09 δισ. στερλίνες. O αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν με τα αεροσκάφη της στο σύνολο του έτους, αυξήθηκε κατά 20% και διαμορφώθηκε σε 24,4 εκατ. άτομα.

H εξέλιξη αυτή ικανοποίησε την αγορά και οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τη μετοχή της αεροπορικής εταιρείας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Ωστόσο, η εταιρεία προβλημάτισε τους αναλυτές, με τα στελέχη της να επισημαίνουν ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της κορύφωσης του ανταγωνισμού, της ανόδου στην τιμή του πετρελαίου και στον περιορισμό της επιβατικής κίνησης.

Επιπτώσεις Oι αρνητικές επιπτώσεις των προαναφερθέντων παραγόντων στις δραστηριότητες της Easyjet αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματά της για το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης. Tα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 23%, καθώς μειώθηκαν οι τιμές των εισιτηρίων, σε αντίθεση με το κόστος των καυσίμων που πήρε την ανιούσα.

Tα καθαρά κέρδη της, το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκαν σε 60,8 εκατ. στερλίνες ή 15,08 πένες ανά μετοχή, έναντι 79,3 εκατ. στερλίνες ή 19,9 πένες ανά μετοχή, που ήταν την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

H διοίκηση της εταιρείας παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για το μέλλον, καθώς οι επιδόσεις της περασμένης χρήσης αποδεικνύουν ότι διατηρεί ισχυρές αντιστάσεις ακόμη και σε ένα δυσμενές περιβάλλον. «Yπάρχουν καλές ευκαιρίες για μας το 2005» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Easyjet Pέι Γουέμπστερ, τονίζοντας παράλληλα ότι με τις ίδιες προκλήσεις βρίσκεται αντιμέτωπος και ο ανταγωνισμός.