You are here

ECDC και EASA: Να μην αντιμετωπίζονται οι ταξιδιώτες ως άτομα υψηλού κινδύνου εξάπλωσης COVID-19

02/12/2020 15:15

"Τα άτομα που ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 δεν πρέπει αυτόματα να θεωρούνται υψηλός κίνδυνος εξάπλωσης μόλυνσης, εκτός εάν έχουν γνωστή επαφή με επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα", σύμφωνα με νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για τα αεροπορικά ταξίδια που εξέδωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA).

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μεταξύ των ταξιδιωτών εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερος από ό,τι για τον γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για την αεροπορία ελαχιστοποιούν την πιθανότητα μετάδοσης κατά την πτήση.

Το ECDC και ο EASA δεν προτείνουν γενικευμένα μέτρα όπως η δοκιμή ή η καραντίνα των ταξιδιωτών στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση.

Αντ `αυτού, οι οδηγίες συνιστούν ανεπιφύλακτα την παροχή στους ταξιδιώτες ολοκληρωμένων πληροφοριών σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα προορισμού τους, καθώς και σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα για την αποτροπή των μεταδόσεων.

Αυτό το έγγραφο υποστηρίζει τα κράτη μέλη στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τα καλύτερα δυνατά μέτρα και παρέχει σαφήνεια στους Ευρωπαίους όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις δοκιμές COVID-19 και την καραντίνα των ταξιδιωτών αέρα δημοσιεύονται από κοινού από το ECDC και τον EASA

Η Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, δήλωσε σχετικά ότι "καθώς πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση και τη φυσική απόσταση, τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα από τον EASA και το ECDC προτείνουν να μην αντιμετωπίζονται οι ταξιδιώτες ως πρόσωπα υψηλού κινδύνου για μετάδοση COVID-19 όταν ταξιδεύουν μεταξύ χωρών με την  ίδια επιδημιολογική κατάσταση. Χαιρετίζω αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές ως συμβολή στην εξασφάλιση επιστημονικά πιο αποτελεσματικών και εναρμονισμένων μέτρων για τις αεροπορικές μεταφορές. "

Η Στέλλα Κυριακίδου Επίτροπος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων συμπλήρωσε ότι "οι εορτασμοί στο τέλος του έτους θα είναι διαφορετικοί φέτος. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Φέτος, η διάσωση ζωών πρέπει να έχει προτεραιότητα. Δεν θέλουμε να ακυρώσουμε τα Χριστούγεννα - θέλουμε να το κάνουμε ασφαλή για όλους. Πριν από τις χειμερινές διακοπές, χαιρετίζω τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις δοκιμές και την καραντίνα για τους ταξιδιώτες αεροπορικών μεταφορών από το ECDC και τον EASA. Οι σημερινές οδηγίες βοηθούν στη συντονισμένη προσέγγιση που απαιτείται στην Ευρώπη για να διασφαλιστεί ότι τα ταξίδια είναι ασφαλή. Τέτοιες σαφείς πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες για τεστ, απομόνωση και καραντίνα θα βοηθήσουν στην αποφυγή σύγχυσης και θα προσφέρουν σαφήνεια για όλη αυτή τη χειμερινή περίοδο. "

ΚΥΠΕ