You are here

ECOFIN: Πιο ευέλικτοι και πράσινοι οι συντελεστές ΦΠΑ

07/12/2021 14:29

Σε συμφωνία για την επικαιροποίηση των κανονισμών για τους συντελεστές ΦΠΑ κατέληξαν τα μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) το οποίο συναντάται την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου, οι νέοι κανονισμοί αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες ανάγκες των κρατών μελών καθώς και τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έχουν επέλθει στις ανάγκες αυτές από τότε που είχαν θεσπιστεί για πρώτη φορά οι κανονισμοί.

Συνοπτικά, η επικαιροποίηση διασφαλίζει την ίση μεταχείριση των κρατών μελών και διασφαλίζει περισσότερη ευελιξία στην υιοθέτηση μειωμένων ή μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ. Επίσης, καταργείται σταδιακά η προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με αγαθά που βλάπτουν το περιβάλλον.

Σε δήλωσή του ο Σλοβένος Υπουργός Οικονομικών Αντρέι Σίρτσελι επεσήμανε πως το ζήτημα συζητείται εδώ και καιρό στο Συμβούλιο και εξέφρασε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Χαιρετίζοντας την απόφαση, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε πως το αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων δείχνει ότι όταν υπάρχει βούληση, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Η απόφαση θα προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου μέχρι τον Μάρτιο, πριν εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη.

Η επικαιροποίηση των συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι ισχύουν εδώ και τριάντα χρόνια, προτάθηκε από την Επιτροπή το 2018.

Οι αλλαγές, όπως ανακοινώθηκαν από το Συμβούλιο και την Κομισιόν αφορούν στην επικαιροποίηση του καταλόγου αγαθών και υπηρεσιών (παράρτημα III της οδηγίας ΦΠΑ) επί των οποίων όλα τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Στον κατάλογο προστέθηκαν προϊόντα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, είναι επωφελή για το περιβάλλον και στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση.

Επίσης στην κατάργηση έως το 2030 της δυνατότητας των κρατών μελών να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται επιζήμια για το περιβάλλον και τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και στη δυνατότητα παροχής σε όλα τα κράτη μέλη παρεκκλίσεων και απαλλαγών για συγκεκριμένα αγαθά, οι οποίες αυτή τη στιγμή ισχύουν μόνο για ορισμένα κράτη μέλη, για λόγους ίσης μεταχείρισης και αποφυγή στρέβλωσης του ανταγωνισμού (υφιστάμενες παρεκκλίσεις που δεν δικαιολογούνται από στόχους δημόσιας πολιτικής εκτός από αυτούς που υποστηρίζουν τη δράση της ΕΕ για το κλίμα θα πρέπει να καταργηθούν έως το 2032).

Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη συμφωνία τους, τα κράτη μέλη είχαν καταλήξει πως, στο σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ, ο ΦΠΑ καταβάλλεται στο κράτος μέλος του καταναλωτή και όχι στο κράτος μέλος του προμηθευτή.

Η επικαιροποιημένη νομοθεσία καθορίζει επίσης το ελάχιστο επίπεδο των μειωμένων συντελεστών, καθώς και τον μέγιστο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών στο παράρτημα III, επί των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν τους εν λόγω συντελεστές, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

ΚΥΠΕ