You are here

ΕΕ: Από σίδερο μέχρι... χαρτί υγείας στο 8ο πακέτο κυρώσεων

30/09/2022 11:13

Ένας ολοκληρωμένος κατάλογος προϊόντων, από ημιαγωγούς έως χαρτί υγείας, έχει συμπεριληφθεί σε ένα πρόσθετο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την πίεση στη ρωσική οικονομία καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Το όγδοο πακέτο, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε προσχέδιο και το οποίο είδε η EURACTIV, συζητείται μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα και είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί πριν από μια άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την επόμενη Παρασκευή.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα βαριά για τη ρωσική βιομηχανία και τους πολίτες, καθώς ο κατάλογος των εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνει πολλά μεγάλα ονόματα, ενώ τα προϊόντα που υπόκεινται σε περιορισμούς εκτείνονται σε πολλούς βασικούς τομείς.

Ενώ οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έχουν προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να πληγούν οι ενεργειακοί κολοσσοί Transneft, Rosneft και Gazprom Neft. Η τελευταία είναι η πετρελαϊκή θυγατρική του ομίλου Gazprom, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της απειλής της Μόσχας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Άλλες κρατικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του καταλόγου κυρώσεων περιλαμβάνουν τους αμυντικούς ομίλους Rostec και Almaz-Antey, τους κατασκευαστές μηχανημάτων Uralvagonzavod και Kamaz, τις αεροδιαστημικές εταιρείες Oboronprom και United Aircraft Corporation, τις ναυπηγικές εταιρείες Sevmash, Sovcomflot, Russian Maritime Register of Shipping και United Shipbuilding Corporation.

Ο κατάλογος των υπό κυρώσεις ειδών φαίνεται έτοιμος να πνίξει την κατασκευαστική ικανότητα της Ρωσίας, καθώς αφορά όλα τα μέρη που σχετίζονται με κάθε τύπο οχήματος, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, τρένων, πλοίων, αεροσκαφών και διαστημόπλοιων, μέσω ειδών όπως κινητήρες και μηχανήματα δοκιμών.

Καλύπτονται όλα τα είδη σιδήρου, χάλυβα και μεταλλικών προϊόντων, όπως σωλήνες, σύρματα και βίδες, καθώς και βιοντίζελ, μόλυβδος, άνθρακας και παράγωγα πετρελαίου. Όλα αυτά είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους κατασκευαστικές διαδικασίες.

Ομοίως, τα χημικά προϊόντα κατέχουν επίσης εξέχουσα θέση στον κατάλογο. Οι ενώσεις με συγκέντρωση 90% βάρους ή μεγαλύτερη από χημικές ουσίες όπως ο υδράργυρος πρόκειται να απαγορευτούν, μαζί με την αιθανόλη και το βουτάνιο.

Οι νέες κυρώσεις ενδέχεται να επεκταθούν σχεδόν σε όλους τους ημιαγωγούς, βασικά στοιχεία για όλα τα είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη τόσο μεγάλη ανάγκη από αυτή την τεχνολογία, που επαναχρησιμοποιεί ημιαγωγούς από συσκευές κουζίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρότεινε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε κατασκευαστές συσκευών όπως ψυγεία, πλυντήρια πιάτων και θερμοσίφωνες. Ευρύτερα, καλύπτεται επίσης οποιοσδήποτε τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων, των έξυπνων καρτών, των φωτογραφικών μηχανών και των οπτικών ινών.

Σε μια κίνηση που φαινόταν ότι είχε σκοπό να επηρεάσει περισσότερο την κοινή γνώμη παρά τα ρωσικά πολεμικά μηχανήματα, η Επιτροπή πρότεινε την επιβολή κυρώσεων σε προϊόντα που σχετίζονται με την προσωπική υγιεινή, όπως το μακιγιάζ, το σαπούνι, τα προϊόντα ξυρίσματος και τα αποσμητικά, τα καθαριστικά και το χαρτί τουαλέτας.

Πηγή: Euro2day