You are here

ΕΕ: Χαμηλό 20 μηνών για την επιχειρηματικότητα

05/10/2022 11:48

Σε χαμηλό 20 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, προσγειώθηκε στις 48,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 48,9 του Αυγούστου. Ήταν χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,2. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι κάτω από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση. 

O σύνθετος ΡΜΙ στη Γερμανία προσγειώθηκε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 28 μηνών, ενώ στην Ιταλία στο πιο χαμηλό των τελευταίων 20 μηνών.

«Οι ελπίδες ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση διαψεύδονται περαιτέρω από την απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σηματοδοτεί ο PMI», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Αντιστρέφοντας μια πτωτική τάση, τόσο οι σύνθετοι δείκτες τιμών εισροών όσο και εκροών αυξήθηκαν απότομα. Οι τιμές εισροών (που αφορούν τις πρώτες ύλες) εκτινάχθηκαν στο 77,1 από 72,3.

Οι αυξανόμενες τιμές, ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος, παράλληλα με τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές κράτησαν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς και ο PMI για τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 48,8 τον περασμένο μήνα από 49,8 - ήταν το πιο χαμηλό σημείο από τον Φεβρουάριο του 2021.

«Ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός, που συνδέεται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταστρέφει τη ζήτηση την ίδια στιγμή που η επιχειρηματική εμπιστοσύνη πέφτει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την κρίση χρέους της περιοχής το 2012, εξαιρουμένων των πανδημικών lockdowns», είπε ο Williamson.

Ως εκ τούτου, τόσο οι εταιρείες όσο και τα νοικοκυριά μειώνουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις για να προετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έρχονται μετά από την αντίστοιχη έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα κι έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη μειώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, καθώς η αυξανόμενη κρίση του κόστους ζωής έπληξε τη ζήτηση, ενώ η άνοδος των λογαριασμών ενέργειας περιόρισε την παραγωγή. 

Η μείωση της δραστηριότητας σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά με τις τιμές καταναλωτή να εκτοξεύονται, αφήνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ανάπτυξη.

Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, παρόλο που το μπλοκ πιθανότατα οδεύει προς μια χειμερινή ύφεση.

Ένας συνδυασμός αυτών των αρνητικών παραγόντων σημαίνει ότι η αισιοδοξία έπεσε απότομα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στο 53,6 από 56,6, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού είχε αντίκτυπο σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: Euro2day