You are here

EE: Νέο ρεκόρ πωλήσεων για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

01/02/2023 10:48

Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του βιομηχανικού κλάδου που παρουσιάστηκαν σήμερα. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή στις πωλήσεις σχετίζεται με την τάση της Ευρώπης να περιορίσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρίες έφτασαν στο 12,1% των πωλήσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ήταν 9,1% και το 2019 1,9%, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Πέρσι, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 28%, με περισσότερες από 1,1 εκ. πωλήσεις. Σημαντικό ήταν και το μερίδιο πωλήσεων υβριδικών αυτοκινήτων, που έφτασε το 22,6%.

Η Γερμανία κατέχει την πρωτιά στην αύξηση των πωλήσεων. Στη Νορβηγία το 79% των καινούριων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν πέρσι, δηλαδή τέσσερα στα πέντε, ήταν ηλεκτρικά, καθώς η χώρα έχει βάλει στόχο τον τερματισμό των πωλήσεων οχημάτων με ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025, αν και είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Η μόνη χώρα στην οποία οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων περιορίστηκαν κατά 26,9%, ήταν η Ιταλία.

Παράλληλα, τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα συνέχισαν να χάνουν έδαφος στην αγορά, αν και συνεχίζουν να αφορούν πάνω από το μισό της ευρωπαϊκή αγοράς αυτοκινήτων, με ποσοστό 52.8% στο 2022. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την πώληση πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το 2035.

ΚΥΠΕ