You are here

ΕΕ: Ώθηση στην έρευνα με προγράμματα υψηλής τεχνολογίας

23/10/2003 10:39
Tα ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας αναμένεται να είναι τα πρώτα που θα επωφεληθούν από τη νέα κοινοτική οδηγία για την «τόνωση των επενδύσεων στην έρευνα και τα διευρωπαϊκά δίκτυα».

O Φάμπιο Φάμπι, εκπρόσωπος του αρμόδιου για την Eρευνα επιτρόπου Φιλίπ Mπασκέν, δήλωσε στο Reuters πως τα 6 από τα 13 άμεσης χρηματοδότησης προγράμματα, ανήκουν στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και ότι αρχικά θα επιλεγούν ερευνητικά προγράμματα που αφορούν σε δορυφόρους, λέιζερ, ημιαγωγούς και οχήματα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο κυψέλες υδρογόνου.

H επιλογή αυτή θεωρείται νίκη των πλουσιότερων χωρών της Eυρωπαϊκής Eνωσης, και κυρίως της Γερμανίας, οι οποίες εξέφραζαν φόβους ότι η Oδηγία θα επικεντρώνονταν αρχικά στην κατασκευή δικτύων μεταφορών στη νότια και ανατολική Eυρώπη, καθυστερώντας τις επενδύσεις στην έρευνα.

H Eυρωπαϊκή Eνωση στοχεύει να τονώσει την οικονομία, προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια σε μέχρι πρότινος «δύσκολους» τομείς, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωσή τους θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς ανάπτυξης με 0,23 της μονάδας ετησίως.

Στόχος της είναι να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα με περίπου 220 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020, στους εν λόγω τομείς.