You are here

Ε.Ε.: Προς σύναψη συμφωνιών με Κίνα

30/10/2003 15:51
Σημαντικές εμπορικές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν την Πέμπτη στο Πεκίνο, ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο έχει σήμερα επίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Κατά κύριο λόγο, οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα αφορούν την διευκόλυνση των ταξιδιών των κινέζων τουριστών προς την Ευρώπη, αλλά και τη συνεργασία της Κίνας στο ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα εντοπισμού.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να επενδύσει περί τα 320 εκατ. δολ. Στο σύστημα Galileo, το οποίο αποτελεί το ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό πρόγραμμα στο αμερικανικό GPS (Global Positioning System).

Κατά πολλούς, οι συμφωνίες αυτές είναι ενδεικτικές της βελτίωσης των σχέσεων της Κίνας με την ΕΕ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ασιατικής υπερδύναμης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση του Πεκίνου, προκειμένου να χαλαρώσει η σύνδεση του κινεζικού γιουάν με το δολάριο.

Πέραν τούτου, στις συζητήσεις της Τετάρτης αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της Βορείου Κορέας, της Μπούρμα καθώς και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.