You are here

ΕΕ: Συζητά το μέγιστο ποσό μπόνους για τραπεζίτες

19/02/2013 10:09
Τα μπόνους των τραπεζιτών θα μπορούσαν να μειωθούν σε όχι περισσότερο από τις ετήσιες μισθολογικές αποδοχές τους, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία κατά τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη.

Εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντηθούν με στόχο να καταλήξουν σε μια ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία θα υλοποιεί την παγκόσμια συμφωνία, γνωστή ως Βασιλεία ΙΙΙ, που ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας αντίδρασης στην οικονομική κρίση 2007-09.

Χωρίς τη ψήφιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Βασιλεία ΙΙΙ - η οποία επρόκειτο να εφαρμοστεί σταδιακά από τον Ιανουάριο - δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τα κράτη μέλη.

Οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ έχουν κρατήσει περισσότερο από το κανονικό επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανταποκρινόμενο στην οργή επενδυτών και κοινού σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν οι τράπεζες στην οικονομική κρίση, θέλει να συνδέσει τα μπόνους με την ετήσια σταθερή αμοιβή των τραπεζιτών, μια διάταξη που δεν είναι σύμφωνη με τη Βασιλεία ΙΙΙ.

Τα κράτη μέλη απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μπόνους την περασμένη Πέμπτη, όταν πρεσβευτές από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έδωσαν στην Ιρλανδία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωση, εντολή για να διαπραγματευθεί το θέμα μετά την αποτυχία της Βρετανίας να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη ώστε να εμποδίσει τη συζήτηση του θέματος.

Στην Ευρώπη ασκείται πίεση για να οριστικοποιήσει τους κανόνες μετά τη δήλωση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι η δική της εκδοχή για τη Βασιλεία ΙΙΙ θα είναι έτοιμη την Άνοιξη.

Οι τράπεζες, πολλές από τις οποίες έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις, απέφυγαν να συζητήσουν την παραχώρηση μπόνους σε τραπεζικά στελέχη, σε μια εποχή που οι πολίτες σφίγγουν τα ζωνάρια τους, εν μέσω των περικοπών στις κρατικές δαπάνες.

Οι τράπεζες, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη αυξήσει τους μισθούς πριν από μια πιθανή συμφωνία, αναμένουν να δουν σε ποιες περιπτώσεις η αυστηρή αναλογία μπόνους προς μισθό θα μπορούσε να παραβιαστεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνεί ότι η αναλογία 2 προς 1 θα μπορούσε να επιτραπεί εάν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των μετόχων της τράπεζας.

Ωστόσο, η Βρετανία έχει δείξει ότι με μια απλή πλειοψηφία των παρισταμένων μετόχων κατά την ετήσια συνέλευση μιας τράπεζας θα μπορούσε να καθορίσει το ύψος του ποσοστού που θα πρέπει να παραχωρηθούν τα μπόνους.

Οποιαδήποτε συμφωνία την Τρίτη θα χρειαστεί την έγκριση από τα κράτη μέλη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.