You are here

EE: Υιοθετήθηκε το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

06/10/2022 13:57

Υιοθετήθηκε το πρωί της Πέμπτης μέσω της γραπτής διαδικασίας από το Συμβούλιο της ΕΕ το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, την παράνομη προσάρτηση Ουκρανικών εδαφών, καθώς και τις πυρηνικές απειλές τις οποίες διατύπωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις κυρώσεις ξεχωρίζει η προσθήκη της απαγόρευσης της μεταφοράς αργού πετρελαίου και επεξεργασμένου πετρελαίου σε τρίτες χώρες μέσω θάλασσας με σκάφη συμφερόντων κρατών μελών ή με σημαία κράτους μέλους, ταυτόχρονα με την απόφαση για μελλοντική επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή πετρελαίου πάνω από το οποίο το μέτρο θα εφαρμόζεται. Το ανώτατο όριο πλέον θα ισχύει και για την παροχή υπηρεσιών όπως την ασφάλιση αυτών των πλοίων, που είχε απαγορευτεί καθολικά.

Υπενθυμίζεται πως τα πιο πάνω αποτελούν το νομικό πλαίσιο για μελλοντική εφαρμογή του ανώτατου ορίου, κάτι που θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους G7, ενώ για να εφαρμοστεί η απαγόρευση στη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου με τιμή πάνω από το συμφωνημένο όριο θα απαιτηθεί ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών.

Οι απαγορεύσεις στη μεταφορά πετρελαίου μέσω θαλάσσης θα τεθούν ούτως ή άλλως σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2022 για το αργό πετρέλαιο και τον Φεβρουάριο του 2023 για το επεξεργασμένο.

Το σύνολο του πακέτου θα ισχύσει χωρίς καθυστέρηση μετά την δημοσιοποίησή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν, το πακέτο περιλαμβάνει:

- Τη δημιουργία του νομικού πλαισίου για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του Ρωσικού πετρελαίου που μπορεί να μεταφερθεί σε τρίτες χώρες καθώς και νέους περιορισμούς στις θαλάσσιες μεταφορές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Ειδικότερα, θα απαγορεύεται η θαλάσσια μεταφορά και η παροχή τεχνικής ή οικονομικής στήριξης και υπηρεσιών αργού πετρελαίου (μετά τον Δεκέμβριο του 2022) και προϊόντων πετρελαίου (από τον Φεβρουάριο του 2023) που προέρχεται από ή εξάγεται μέσω Ρωσίας, σε τρίτες χώρες. Το πλαφόν προβλέπει πως οι υπηρεσίες μεταφοράς ή άλλες υπηρεσίες θα επιτρέπονται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Για να ισχύσει η εν λόγω απαγόρευση, απαιτείται ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου για εφαρμογή του ανώτατου ορίου. Στόχος του μέτρου είναι ο περιορισμός των εσόδων της Ρωσίας και η σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

- Την επέκταση της απαγόρευσης στις εισαγωγές στα κατεργασμένα και ημικατεργασμένα προϊόντα χάλυβα που προέρχονται από ή εξάγονται μέσω Ρωσίας, καθώς και στον πολτό ξύλου και το χαρτί, τα τσιγάρα, τα πλαστικά και τα καλλυντικά είδη καθώς και υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κοσμημάτων εκτός του χρυσού. Επίσης περιορίζεται η μεταφορά και εξαγωγή επιπρόσθετων αγαθών στον τομέα των αερομεταφορών.

- Την επέκταση των απαγορεύσεων στις εξαγωγές στη Ρωσία ειδών που μπορούν να συνεισφέρουν στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας και στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως είδη άνθρακα που χρησιμοποιούνται στη ρωσική βιομηχανία. Ο κατάλογος πλέον θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, επιπρόσθετα χημικά και αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση θανατικών ποινών, βασανισμού και άλλων απάνθρωπων πρακτικών.

- Την προσθήκη προσώπων και οργανισμών που ενεπλάκησαν στην οργάνωση των παράνομων δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, αξιωματούχων στο Υπουργείο Άμυνας και τον Ρωσικό στρατό, πρόσωπα και εταιρίες που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία και πρόσωπα που προωθούν παραπληροφόρηση. Επίσης, τα κριτήρια για την προσθήκη στις κυρώσεις διευρύνονται για να μπορούν συμπεριλάβουν και όσους διευκολύνουν την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ.

- Την απαγόρευση της πώλησης, προμήθειας, μεταφοράς και εξαγωγής μη στρατιωτικών όπλων και των εξαρτημάτων και πυρομαχικών τους, στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό, παραστρατιωτικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων.

- Την απαγόρευση σε πολίτες της ΕΕ να συμμετάσχουν σε σώματα διοίκησης συγκεκριμένων οργανισμών που ανήκουν στο Ρωσικό κράτος.

- Την προσθήκη του Ρωσικού Νηολογίου στον κατάλογο των κρατικών οντοτήτων που υπόκεινται στην απαγόρευση συναλλαγών.

- Την πλήρη απαγόρευση της παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τομέα των κρυπτονομισμάτων σε πολίτες και κάτοικους της Ρωσίας, ανεξάρτητα από τη συνολική αξία των συναλλαγών.

- Απαγόρευση της παροχής αρχιτεκτονικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πολιτικού μηχανικού, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της πληροφορικής και νομικών συμβουλών στη Ρωσία.

- Την επέκταση του καθεστώτος περιορισμών, περιλαμβανομένων των εισαγωγών, που ισχύουν μέχρι στιγμής για τις κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ουκρανία, ώστε να συμπεριλάβει και τις περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

ΚΥΠΕ