You are here

ΕΕΣ: Αβεβαιότητες και κίνδυνοι λόγω Βrexit

01/03/2021 20:07

Αβεβαιότητες και κινδύνους δημιουργεί ο σχεδιασμός του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit (BAR) ύψους 5 δισ.ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ).

Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι από την «αρχιτεκτονική»του BAR, τα κράτη μέλη αναμένεται να λάβουν «ασυνήθιστα υψηλή προχρηματοδότηση», χωρίς να χρειάζεται να παρέχουν εκ των προτέρων στην Κομισιόν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν.

Το ΕΕΣ αναφέρει ότι «η προσέγγιση αυτή μπορεί μεν να διευκολύνει την ταχεία απόκριση λαμβανομένου υπόψη του εκτάκτου της κατάστασης, η επιλεξιμότητα και η καταλληλότητα των μέτρων αυτών ωστόσο δεν πρόκειται να αξιολογηθούν από την Κομισιόν πριν από το τέλος του 2023».

Οι ελεγκτές με την έκθεση προειδοποιούν ότι «η δομή και το χρονοδιάγραμμα που προτείνονται θα αυξήσουν τον κίνδυνο να επιλεγούν όχι τα καταλληλότερα όπως και μη επιλέξιμα μέτρα».

Επιπλέον, σημειώνουν η Κομισιόν δεν αιτιολογεί την επιλογή της για την περίοδο επιλεξιμότητας «για τα μέτρα εφαρμογής που εκτείνεται μεταξύ Ιουλίου 2020 και Δεκεμβρίου 2022».

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προτείνει το 80% του ποσού του ταμείου (4 δισ. ευρώ) να χορηγηθεί στα κράτη μέλη υπό τη μορφή προχρηματοδότησης, μετά την έγκριση του BAR.

Όπως προβλέπεται  προχρηματοδότηση θα κατανεμηθεί στα κράτη μέλη με βάση τον εκτιμώμενο αντίκτυπο στις οικονομίες τους, λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες: το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο και τα αλιεύματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπολογίζεται ότι η Ιρλανδία θα καταστεί ο κύριος δικαιούχος της προχρηματοδότησης, με σχεδόν το ένα τέταρτο (991 εκατομμύρια ευρώ) του κονδυλίου, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες (714 εκατομμύρια ευρώ), τη Γερμανία (429 εκατομμύρια ευρώ), τη Γαλλία (396 εκατομμύρια ευρώ) και το Βέλγιο (305 εκατομμύρια ευρώ).