You are here

Το EFSI ξεπέρασε τον στόχο των €500δισ. σε επενδύσεις ως το τέλος του 2020

02/07/2020 17:55

Η Κομισιόν και ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν ήδη ξεπεράσει τον στόχο τους να κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη έως το τέλος του 2020, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI ), κινητοποίησε σχεδόν σε € 514 δισεκατομμύρια πρόσθετες επενδύσεις σε χώρες της ΕΕ, με περίπου 1,4 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες εταιρείες επωφελούνται από βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Με βάση τη χρηματοδότηση που εγκρίθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, το Τμήμα Οικονομικών της ΕΤΕπ και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Κομισιόν εκτιμούν ότι οι πράξεις του EFSI έχουν υποστηρίξει περίπου 1,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αύξησαν το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,3%.

Επιπλέον η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παρατείνει την ισχύ ορισμένων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που διαφορετικά θα έληγαν στα τέλη του 2020 και να πραγματοποιήσει ορισμένες στοχοθετημένες προσαρμογές στους κανόνες που παρατείνονται καθώς και στο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις για έρευνα και ανάπτυξη και καινοτομία, με σκοπό τον μετριασμό των οικονομικών και χρηματοοικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού στις εταιρείες.

Για το σκοπό αυτό, η Κομισιόν εξέδωσε νέο κανονισμό για την τροποποίηση του γενικού κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία (GBER) και του κανονισμού de minimis, και ανακοίνωση για την τροποποίηση επτά σειρών κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις και την παράταση αυτών που διαφορετικά θα έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Οι αλλαγές θα αφορούν ιδίως: (i) επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, (ii) εταιρείες που έχουν λάβει περιφερειακή επενδυτική ενίσχυση που υπάγεται στο ΓΚΑΚ στο παρελθόν ενδέχεται να έχουν δεσμευτεί με καλή πίστη να μην μετεγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια.

Τέλος η Κομισιόν πρότεινε την παράταση του κανονισμού SGEI de minimis, ο οποίος άλλως θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά τρία έτη.