You are here

Εγκαταλείπουν τον χρυσό οι Ευρωπαίοι

09/03/2004 11:10
Ο χρυσός φαίνεται ότι χάνει τη λάμψη του για τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, οι οποίες προχώρησαν, χθες, σε συμφωνία για αύξηση του «πλαφόν» στις ετήσιες πωλήσεις χρυσού από τα αποθέματά τους.

Η νέα συμφωνία -στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα που αντικαθιστά τη Μ. Βρετανία- προβλέπει ότι για το διάστημα 2004 - 2009, οι κεντρικές τράπεζες 15 ευρωπαϊκών χωρών έχουν δικαίωμα να πωλούν κάθε χρόνο μέχρι 500 τόνους χρυσού.

Η προηγούμενη συμφωνία, γνωστή και ως «Συμφωνία Χρυσού της Ουάσιγκτον», είχε συναφθεί το 1999 και προέβλεπε ότι οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες μπορούσαν να διαθέτουν στην αγορά κάθε χρόνο έως και 400 τόνους χρυσού από τα αποθέματά τους.

Πολύ χαμηλά Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων υποχώρησε ελαφρά και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε στα 399,50 δολάρια ανά ουγγιά, αρκετά κάτω από τα υψηλά επίπεδα δεκαπενταετίας των 430,50 δολαρίων ανά ουγγιά που είχε προσεγγίσει τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση του «πλαφόν» ήταν αναμενόμενη και δεν θα επηρεάσει δραστικά την τιμή του πολύτιμου μετάλλου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας Βundesbank (που έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο μετά την αμερικανική Fed) ζήτησε -πριν από τη σύναψη της συμφωνίας- ειδική άδεια για να πωλήσει 600 τόνους χρυσού.