You are here

Έγκριση προϋπολογισμού 2022 της EE από Ευρωβουλή

25/11/2021 06:47

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022 ύψους €170,6 δισεκατομμυρίων. Ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου μιλάει στο ΚΥΠΕ για τη δουλειά που έγινε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της οποίας είναι μέλος για να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός θα είναι όσο γίνεται πιο κοινωνικός, πιο αναπτυξιακός, πιο πράσινος και με βαρύτητα στην απασχόληση των νέων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τον προϋπολογισμό ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι «είναι μια κορυφαία πράξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συζήτηση και έγκριση του προϋπολογισμού», σημειώνοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έγκριση του οποίου απαιτείται. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να πετύχει τις επιδιώξεις του ως ο θεσμός που εκπροσωπεί τους πολίτες.

Δηλαδή, σημείωσε, «ουσιαστικά η κινητήριος δύναμη της ΕΕ είναι τα κονδύλια που διοχετεύει στους πολίτες, στις χώρες, στις επιχειρήσεις, τους διάφορους φορείς και τις διάφορες αποστολές, και σε αυτά τα κονδύλια έχει ρόλο, έχει λόγο αλλά και σημαίνουσα σημασία η παρέμβαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θεωρώ χαρά και τιμή που συμμετέχω εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ουσιαστικά συνδιαμορφώνουμε την τελική μορφή του προϋπολογισμού».

«Ο προϋπολογισμός του 2022 διαμορφώθηκε όσο γίνεται πιο κοινωνικός, πιο αναπτυξιακός, πιο πράσινος», ανέφερε. Ένας προϋπολογισμός, είπε, «που δίνει βαρύτητα στην απασχόληση των νέων και ευρύτερα ενισχύει τα κονδύλια για στήριξη των νέων με παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χριστοφόρου στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός φέτος είναι αυξημένος από προηγουμένως παρά το Brexit. «Υπήρχε η εικόνα και η εντύπωση ότι φεύγοντας η Μ. Βρετανία θα καταρρεύσει και ο προϋπολογισμός της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας «ουδέν αναληθέστερο».

Η ΕΕ, σημείωσε, «απορρόφησε πλήρως τους κραδασμούς του Brexit και το αποδεικνύει μέσω του προϋπολογισμού, όπου με ένα ενισχυμένο προϋπολογισμό των €170 δισ. δίνει απάντηση στην οικονομική δοκιμασία που είχαν οι χώρες μέλη και οι πολίτες και στην πανδημία». Ουσιαστικά, είπε, «η ΕΕ αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ των χωρών και των πολιτών και στις δύσκολες στιγμές όπως ήταν αυτή που περάσαμε με την πανδημία αλλά και για την οικονομία».

Αναφερόμενος στα κονδύλια που θα δοθούν στα κράτη μέλη, είπε ότι «θα πάρουν σημαντικά κονδύλια οι χώρες της ΕΕ. Η Κύπρος παίρνει κατευθείαν κονδύλια πέραν του €1 δισ.  Αλλά, πρόσθεσε, οι πολίτες θα μπορούν επίσης να αντλήσουν απεριόριστα κονδύλια μέσω των διάφορων προγραμμάτων.

«Επαφίεται στην Κύπρο, στις επιχειρήσεις και τους φορείς να ακτινογραφήσουν αυτό τον προϋπολογισμό και να επικεντρωθούν στην άντληση κονδυλίων. Είναι ένας προϋπολογισμός που θα δώσει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών και μια ιδιαίτερη κοινωνική στήριξη στους πολίτες της ΕΕ», επισήμανε ο κ. Χριστοφόρου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μόνο 5% του προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί για τις καθαρά διοικητικές δαπάνες της ΕΕ, προσθέτοντας «μακάρι σε όλες τις χώρες μέλη αυτό που λέγεται δημόσιο και γραφειοκρατία να ήταν μόνο 5%». Το υπόλοιπο 95%, είπε ο κ. Χριστοφόρου, «θα πάει για την ψηφιοποίηση, την πράσινη οικονομία, για τους αγρότες, για την ύπαιθρο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την έρευνα και καινοτομία και την υγεία».

ΚΥΠΕ