You are here

Εγκρίθηκαν τα σχέδια ανάκαμψης Εσθονίας, Φινλανδίας, Ρουμανίας

29/10/2021 06:31

Τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατέθεσαν η Εσθονία, η Φινλανδία και η Ρουμανία συζήτησαν και ενέκριναν τον πρωί της Πέμπτης οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin).

Οι Υπουργοί καλωσόρισαν την θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα τρία σχέδια και συμφώνησαν όπως τα σχέδια εγκριθούν μέσω της γραπτής διαδικασίας την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Η έγκριση των σχεδίων παρέχει τη δυνατότητα στα εν λόγω κράτη μέλη να αντλήσουν προχρηματοδότηση μέχρι και 13% των κονδυλίων και των δανείων τα οποία δικαιούνται μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Με τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται, μπορούμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί ως οικονομίες σε επίπεδο ΕΕ και ως κοινωνίες» ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Andrej Sircelj, Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του έτους.

«Η επιτυχημένη εφαρμογή τους είναι το κλειδί για τη διασφάλιση μιας ισχυρής και συνεχούς ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, πλέον 22 από τα 27 κράτη μέλη έχουν λάβει το πράσινο φως για να προχωρήσουν με τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα εθνικά σχέδια περιλαμβάνουν τα μέτρα που θα αναλάβει η κάθε χώρα με τη συνεισφορά 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε τιμές 2018) από την ΕΕ για όλες τις χώρες συνολικά.

Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί πως στο πλαίσιο της προσπάθειας η ανάκαμψη να είναι βιώσιμη, τουλάχιστον 37% των επενδύσεων στα εθνικά σχέδια θα κατευθυνθεί σε πράσινες μεταρρυθμίσεις και τουλάχιστον 20% θα κατευθυνθεί στην ψηφιακή μετάβαση.

ΚΥΠΕ