You are here

Εγκρίθηκε το 1ο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του EU4Health

18/06/2021 14:11

Εγκρίθηκε σήμερα το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του EU4Health, με 312 εκατομμύρια ευρώ για ετοιμότητα αντιμετώπισης κρίσης, πρόληψη ασθενειών, συστήματα υγείας και εργατικό δυναμικό υγειονομικής περίθαλψης και ψηφιοποίηση, ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα, η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα χρηματοδοτούμενα έργα θα καλύπτουν την παρακολούθηση των ασθενειών, την πρόληψη ελλείψεων φαρμάκων, την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, ισχυρότερα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς για σπάνιες ασθένειες, τον έλεγχο της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και την προετοιμασία, μεταξύ άλλων, ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία.

Η Επίτροπος στο σχετικό μήνυμά της τόνισε ότι "σήμερα, ξεκινάμε ένα πρωτοφανές επενδυτικό πρόγραμμα για την υγεία στην ΕΕ".

"Το πρώτο πρόγραμμα εργασίας EU4Health ξεκινά το δρόμο προς μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Θα εξετάσουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά την πανδημία COVID-19 επενδύοντας στην ετοιμότητα για κρίσεις. Θα ανοικοδομήσουμε καλύτερα, ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας, πιο ψηφιακά και θα διαθέτουν εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Και θα εργαστούμε για να μειώσουμε τον αντίκτυπο του καρκίνου επενδύοντας σε δράσεις που παρουσιάζονται στο σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη", τόνισε η Επίτροπος.

Το πρόγραμμα θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Εκτελεστικός Οργανισμός Υγείας και Ψηφιακών (HaDEA).

Επιπλέον, η Κομισιόν σήμερα εξέδωσε απόφαση με την οποία ορίζει ότι από τον Ιούλιο του 2021, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα αποκτήσουν πρόσβαση μόνο για ανάγνωση στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις, τη βάση δεδομένων που συνδέει τους συνοριοφύλακες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με τα προξενεία των κρατών μελών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρόσβαση μόνο για ανάγνωση σημαίνει ότι αυτά τα κράτη μέλη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που υπάρχουν ήδη στο σύστημα, αντί να εισάγουν νέες πληροφορίες.

Αυτό συμβαίνει αφού και οι δύο χώρες ολοκλήρωσαν επιτυχώς μια σειρά τεχνικών δοκιμών που απαιτούνται για τη σύνδεση στο σύστημα.

Η πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών για τις θεωρήσεις σημαίνει ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα μπορούν να δουν το ιστορικό θεωρήσεων ενός αιτούντος, το οποίο θα διευκολύνει την επεξεργασία των αιτήσεων θεώρησης. Θα επιτρέψει επίσης στους συνοριοφύλακες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να επαληθεύσουν την εγκυρότητα και την αυθεντικότητα των θεωρήσεων Σένγκεν που εκδίδονται από άλλα κράτη μέλη έναντι των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις, συμβάλλοντας στην πρόληψη της απάτης και στην καταπολέμηση σοβαρού εγκλήματος και τρομοκρατίας, αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια εντός της ΕΕ.

Η πρόσβαση ανάγνωσης στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις θα είναι απαραίτητη για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τη λειτουργία του Συστήματος Εισόδου / Εξόδου, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η πλήρης πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις θα ήταν δυνατή όταν οι δύο χώρες ενταχθούν πλήρως στον χώρο Σένγκεν. Η Κομισιόν επανέλαβε την έκκλησή της προς το Συμβούλιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε η Βουλγαρία και η Ρουμανία να γίνουν μέρος της περιοχής χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα στη στρατηγική για έναν ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό χώρο Σένγκεν που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

ΚΥΠΕ