You are here

Εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Βουλγαρίας

06/12/2022 20:30

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιοποίησης για έξυπνο μετασχηματισμό για την περίοδο 2021-2027 με προϋπολογισμό 2,14 δισ. λέβα Βουλγαρίας, ανακοίνωσε την Τρίτη το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Βουλγαρίας.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου και έλαβε έγκριση στις 5 Δεκεμβρίου σε χρόνο ρεκόρ, ανέφερε το Υπουργείο. Εγκρίθηκε επίσης το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας στις Επιχειρήσεις 2021-2027 προϋπολογισμού σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων λέβα Βουλγαρίας. Αναφέρεται ότι στάλθηκε από το Υπουργείο στην Επιτροπή στις 16 Αυγούστου και εγκρίθηκε στις 3 Οκτωβρίου.

Το Υπουργείο Καινοτομίας και Ανάπτυξης θα διαχειριστεί πάνω από 5 δισεκατομμύρια λέβα Βουλγαρίας κατά την περίοδο 2021-2027.

Η υλοποίηση των δύο προγραμμάτων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023. Άλλα 600 εκατομμύρια λέβα Βουλγαρίας χρησιμοποιούνται μέχρι το τέλος του 2022 στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βάσει του οποίου το Υπουργείο έχει ήδη ανοίξει δύο προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας και λύσεων στους τομείς τεχνολογίας της ενημέρωσης και της επικοινωνίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και μεγάλες εταιρείες σε συνεργασία με ΜΜΕ. Ορισμένα από τα μέτρα θα είναι ανοιχτά για κοινή συμμετοχή των προαναφερθέντων με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μεγάλες επιχειρήσεις και δήμους. Το πρόγραμμα έχει δύο προτεραιότητες «Βιώσιμη ανάπτυξη του βουλγαρικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας» και «Ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα».

Η πρώτη προτεραιότητα θα αναπτύξει τα ήδη εγκατεστημένα Κέντρα Αριστείας και Κέντρα Ικανότητας, θα υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογίας, τη μεταφορά γνώσης και θα συντομεύσει την πορεία από την έρευνα στην καινοτομία. Θα χρηματοδοτηθούν επίσης, έργα στα οποία έχει απονεμηθεί η «Σφραγίδα Αριστείας» στο πλαίσιο των προγραμμάτων της EC Digital Europe και Horizon Europe. Θα γίνουν επενδύσεις σε προγράμματα βιομηχανικής καινοτομίας για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα καταστήσουν τις περιφέρειες πιο ανταγωνιστικές και κλιματικά ουδέτερες.

Η δεύτερη προτεραιότητα θα χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, την αύξηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στη διοίκηση, τη δημιουργία χώρων δεδομένων, την ανοιχτή πρόσβαση στην επιστήμη κ.λπ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις στρατηγικές παρεμβάσεις. Το πρώτο αφορά 140 εκατομμύρια λέβα Βουλγαρίας για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 12 ψηφιακών κόμβων και κόμβων καινοτομίας, συμμαχίες μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών και πανεπιστημίων, ΜΚΟ και τεχνολογικών και επιχειρηματικών μεσαζόντων.

Το δεύτερο για πάνω από 280 εκατομμύρια λέβα Βουλγαρίας είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη των Κέντρων Αριστείας και των Κέντρων Ικανότητας που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιστήμη και Εκπαίδευση για Έξυπνη Ανάπτυξη (2014-2020).

Η τρίτη στρατηγική παρέμβαση ύψους 50 εκατομμυρίων λέβα Βουλγαρίας είναι ένα πρόγραμμα κουπονιών για ΜΜΕ για την προώθηση της συνεργασίας και την εκμετάλλευση του δυναμικού σε Κέντρα Αριστείας, Κέντρα Ικανοτήτων, Εθνικούς Οδικούς Χάρτες Επιστημονικής Υποδομής και άλλους ερευνητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια.

Με το τελευταίο εγκεκριμένο πρόγραμμα, τα κονδύλια που εγκρίθηκαν για τη Βουλγαρία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εντολής του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου, γίνονται 9 με συνολικό ποσό άνω των 16,2 δισεκατομμυρίων λέβα Βουλγαρίας.

Το 2023, η Βουλγαρία θα λάβει χρηματοδότηση έως και 3,4 δισεκατομμύρια λέβα Βουλγαρίας από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κονδύλια θα υπάγονται στα επιχειρησιακά προγράμματα από την τελευταία προγραμματική περίοδο 2014-2020, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Αντρέι Νοβάκοφ σε συνέντευξή του στο BTA.