You are here

Eγκρίθηκε η 5ετής στρατηγική της ΕΕ για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

26/03/2020 06:19

Τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της ΕΕ για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στον πλανήτη από το 2020-2024, ενέκρινε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη.

Η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ υπέβαλαν μάλιστα κοινή πρόταση προς το Συμβούλιο να ενεργήσει με ειδική πλειοψηφία για θέματα που εμπίπτουν στο σχέδιο δράσης, αντανακλώντας τη στρατηγική του σημασία, με στόχο να προωθήσει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Όπως σημειώνεται η αλλαγή της γεωπολιτικής, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αλλαγή του κλίματος αποτελούν σημαντικές προκλήσεις, αλλά αποτελούν επίσης ευκαιρίες για την προώθηση θετικών μετασχηματισμών προς πιο δημοκρατικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι το σχέδιο περιέχει πέντε γραμμές δράσης:

- Προστασία και ενδυνάμωση ατόμων.
- Δημιουργία ανθεκτικών, χωρίς αποκλεισμούς και δημοκρατικών κοινωνιών.
- Προώθηση ενός παγκόσμιου συστήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
- Αξιοποίηση των ευκαιριών και αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η χρήση των νέων τεχνολογιών.
- εφαρμογή των συμφωνηθέντων με συνεργασία.

Αυτές οι πέντε γραμμές δράσης θα χρησιμεύσουν ως βάση για τη λήψη επιχειρησιακών μέτρων σε εθνικό, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες.

Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει το ευρύ φάσμα πολιτικών και εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για την προαγωγή και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η κοινή ανακοίνωση, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2020-2024) και η συνοδευτική κοινή πρόταση θα διαβιβαστούν στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει τα επόμενα βήματα για την έγκριση του σχεδίου δράσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι το υιοθετεί ως πολιτική της ΕΕ στρατηγικού ενδιαφέροντος.

ΚΥΠΕ