You are here

Εγκρίθηκε κρίσιμο τμήμα νέας συμφωνίας ΗΒ-ΕΕ για Β. Ιρλανδία

22/03/2023 17:31

Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ πέρασε το πρώτο κοινοβουλευτικό εμπόδιο στη διαδικασία υιοθέτησης του «Πλαισίου του Ουίνδσορ», της νέας συμφωνίας για τη Β. Ιρλανδία στο πλαίσιο του Brexit στην οποία κατέληξε ο Βρετανός Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι Βουλευτές υπερψήφισαν με 515 ψήφους υπέρ και 29 κατά το λεγόμενο «Φρένο του Στόρμοντ», το νέο μέτρο που επιτρέπει στο τοπικό κοινοβούλιο της Β. Ιρλανδίας να απορρίπτει νέα νομοθεσία της ΕΕ που αφορά τις βορειοϊρλανδικές υποθέσεις.

Σε περίπτωση που ενεργοποιείται αυτό το «φρένο» στο Στόρμοντ, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορεί να ασκεί βέτο στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στη Β. Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση κέρδισε την ψηφοφορία άνετα λόγω της στήριξης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την απόρριψη της συμφωνίας από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Β. Ιρλανδίας και μερίδα Συντηρητικών Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που προέρχονται από την πλέον ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα.

Κατά της νέας συμφωνίας τάχθηκαν οι πρώην Πρωθυπουργοί Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ψήφισε σε ένα διάλειμμα από τη μαραθώνια εμφάνισή του ενώπιον της Επιτροπής Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων για να υπερασπιστεί τον εαυτό έναντι του ισχυρισμού ότι εν γνώση του παραπλάνησε το σώμα αναφορικά με το partygate.