You are here

Ειδική πλατφόρμα για να βοηθήσει τα Κ-Μ να καταρτίσουν σχέδια δίκαιης μετάβασης ανοίγει η Κομισιόν

26/06/2020 15:17

Η πλατφόρμα Just Transition (JTP) θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου να βοηθά τα κράτη μέλη να καταρτίσουν τα τοπικά τους σχέδια δίκαιης μετάβασης και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τον σχετικό μηχανισμό άνω των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν

Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα παρέχει τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σε περιοχές έντασης άνθρακα, με εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες χρηματοδότησης και πηγές τεχνικής βοήθειας, αναφέρει.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πλατφόρμα θα διασφαλίσει ότι τα 40 δισ. Ευρώ που προτείνονται στο πλαίσιο του  Just Transition Fund διοχετεύονται στα σωστά έργα και ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει πίσω. Θα υποστηρίξει επίσης την πρόσβαση στο ειδικό σχέδιο στο πλαίσιο του InvestEU και τα δάνεια του δημόσιου τομέα, που μαζί με το Just Transition Fund αποτελούν τους τρεις πυλώνες του μηχανισμού Just Transition.

Αναλυτικά η πλατφόρμα θα παρέχει:

- Τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη προς τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης  και της κατασκευής έργων.

- Ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης μέσω διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επικοινωνίας με την Κομισιόν για τεχνικά και διοικητικά ζητήματα.

-Ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και γνώσεων για περιοχές με ορυκτά καύσιμα και άνθρακα, με ειδικές βάσεις δεδομένων έργων και συμβουλές εμπειρογνωμόνων.

- Ένα φόρουμ για διάλογο σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση με τη συμμετοχή τοπικών και εθνικών ενδιαφερομένων, κοινωνικών εταίρων, δημόσιων αρχών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

ΚΥΠΕ