You are here

Το ΕΚ ενέκρινε πρόταση της Κομισιόν για καταβολή €823 εκ. σε 8 χώρες, από το Ταμείο Αλληλεγγύης

24/11/2020 13:22

Σύνολο 823 εκατομμύρια ευρώ για 8 χώρες, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSF),μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκρινε σήμερα, μετά από πρόταση της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περί τα 132,7 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν σε προκαταβολές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία ως απάντηση στη μεγάλη έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 στις αρχές του 2020.

Συνολικά, 19 χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία) και τρεις υπό ένταξη χώρες (η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία) ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19. Από αυτές, επτά χώρες ζήτησαν να γίνει η πληρωμή εκ των προτέρων, την οποία το Κοινοβούλιο ενέκρινε με αυτήν την ψηφοφορία.

Η Κροατία θα λάβει 683,7 εκατομμύρια ευρώ για  τις καταστροφικές επιπτώσεις του σεισμού στο Ζάγκρεμπ και τη γύρω περιοχή τον Μάρτιο του 2020. Μια πρώτη εκταμίευση 88,9 εκατομμυρίων ευρώ είχε ήδη πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2020. Πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην Πολωνία για να βοηθήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά από πλημμύρες στην επαρχία Podkarpackie, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται ότι  το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ τροποποιήθηκε ως απάντηση στο COVID-19 Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων στην Ανταπόκριση στον κορωνοϊό (CRII), το 2020 επεκτάθηκε το πεδίο εφαρμογής των κανόνων του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, επιτρέποντας στην ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες να ανταποκριθούν σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.