You are here

Το ΕΚ ψήφισε οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

26/03/2019 17:27

Δεν είναι μια μάχη για το παρόν της Ευρώπης αλλά και για το μέλλον της, δήλωσε o Έλληνας Ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, εισηγητής της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Πολιτισμού και κάλεσε όλους τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν την νομοθεσία που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο.

Η συζήτηση κράτησε αρκετές ώρες το πρωί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μεγάλο αριθμό Ευρωβουλευτών να παρεμβαίνει για να υπερασπιστεί το ψηφιακό περιεχόμενο και το ελεύθερο διαδίκτυο με την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και την ελευθερία έκφρασης, και τα δικαιώματα των δημιουργών με τα κέρδη των μεγάλων διαδικτυακών πλατφόρμων.

Η ολομέλεια του ΕΚ με 348 ψήφους έναντι 274 και 36 αποχές ενέκρινε τελικά την οδηγία στη βάση μιας προσωρινής συμφωνίας που επιτεύχθη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι πλέον υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες, συγκεκριμένες κατηγορίες διαδικτυακού υλικού, όπως τα «memes» και τα αρχεία GIF, εξαιρούνται από την οδηγία, οι σύνδεσμοι προς ειδησεογραφικά άρθρα, οι οποίοι συνοδεύονται από «μεμονωμένες λέξεις ή πολύ σύντομα αποσπάσματα» μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να λαμβάνουν μερίδιο των εσόδων που αποκομίζουν οι εκδότες για τη χρήση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ελαφρύτερες υποχρεώσεις.

Επίσης, οι δημιουργοί και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες στη βάση της διασφάλισης της ελευθερίας της έκφρασης που προνοεί η προσωρινή συμφωνία.

Η οδηγία, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών του ΕΚ και του Συμβουλίου, έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζονται και στο διαδίκτυο. Το YouTube, το Facebook και το Google News είναι μεταξύ των πιο γνωστών υπηρεσιών που θα επηρεαστούν άμεσα από τη νέα νομοθεσία. Η οδηγία επίσης κάνει βήματα για να εξασφαλίσει ότι το διαδίκτυο θα παραμείνει χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της έκφρασης.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν την απόφαση του ΕΚ τις προσεχείς εβδομάδες. Αν τα κράτη μέλη εγκρίνουν το κείμενο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, ενώ θα μεσολαβήσει διάστημα 2 χρόνων για την εφαρμογή τους.

ΚΥΠΕ