You are here

ΕΚ: Συμφωνία μεταρρύθμισης συστήματος εμπορίας εκπομπών

15/06/2022 19:26

Σε συμφωνία για υπερψήφιση της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (ETS) και άλλων νομοθεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο «Fit for 55» για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατέληξαν σε επίπεδο επιτροπής Περιβάλλοντος το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) και οι Φιλελεύθεροι (Renew), οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ανάρτησή του την Τετάρτη ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI), Πασκάλ Κανφίν (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), ανέφερε πως η συμφωνία διαμορφώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και πως οι νομοθεσίες θα οδηγηθούν προς ψήφιση στις 22 Ιουνίου, κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Καταφέραμε να βρούμε λύση λιγότερο από μια εβδομάδα μετά το πισωγύρισμα στην Ολομέλεια την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Η συμφωνία, όπως καταγράφεται σε έγγραφο το οποίο μοιράστηκε ο κ. Κανφίν και όπως δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- την κατάργηση μεταξύ 2027 και 2032 των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών στους τομείς που θα καλύπτει ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (η Κομισιόν είχε προτείνει κατάργηση μεταξύ 2026 και 2035),

- μείωση των εκπομπών από τις βιομηχανίες που καλύπτονται από τον ETS κατά 63% (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005) μέχρι το 2030 (η πρόταση της Κομισιόν προνοούσε 61%),

- ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2033, αντικαθιστώντας τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών

- την επέκταση του CBAM σε μια σειρά επιπρόσθετων προϊόντων (πολυμερή, οργανικά χημικά, υδρογόνο) και χρονοδιάγραμμα ώστε να περιληφθούν και άλλοι τομείς που καλύπτονται από το ETS και θεωρείται πως μπορεί να συμβάλουν στις «διαρροές άνθρακα» από άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται πως εφόσον εγκριθούν από την Ολομέλεια, τα νομοσχέδια αποτελούν τη θέση του Κοινοβουλίου πριν την τελική διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο και την τελική έγκριση τους από κοινού.