You are here

ΕΚ: Βελτίωση συνθηκών στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας

02/02/2023 14:09

Τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει των συνομιλιών με το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη για τη βελτίωση των συνθηκών στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας (όπως εφαρμογές παράδοσης φαγητού ή μεταφορών) επιβεβαίωσαν με 376 ψήφους υπέρ, 212 ψήφους κατά και 15 αποχές οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες.

Οι νέοι κανόνες οι οποίοι βρίσκονται υπό διαμόρφωση θα ρυθμίζουν το πώς θα ορίζεται το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, δηλαδή αν θα πρέπει να θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθο προσωπικό.

Επίσης, οι κανόνες θα ρυθμίζουν τη χρήση από τις πλατφόρμες αυτές εργαλείων όπως αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των εργαζομένων.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι διαπραγματεύσεις για τη νέα νομοθεσία την οποία έχει προτείνει η Κομισιόν μπορούν να ξεκινήσουν μόλις τα κράτη μέλη αποφασίσουν τη δική τους διαπραγματευτική θέση στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Στις 16 Ιανουαρίου η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είχε ανακοινώσει την εντολή για διαπραγμάτευση, ωστόσο μετά από την κατάθεση ένστασης από το ένα δέκατο των ευρωβουλευτών εντός 24 ωρών, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στην Ολομέλεια για επιβεβαίωση της εντολής.

ΚΥΠΕ