You are here

Μέτρα για τόνωση της βρετανικής αγοράς

09/07/2020 06:43

Έκπτωση 50% σε γεύματα σε εστιατόρια, καφέ και παμπ θα έχουν οι πολίτες στη Βρετανία τον Αύγουστο, από Δευτέρα έως Τετάρτη, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ στο πλαίσιο δέσμης μέτρων για τόνωση της αγοράς στον απόηχο της πανδημίας.

Η έκπτωση, σε μέγιστο ποσό δέκα λιρών ανά γεύμα, θα αφορά καταστήματα εστίασης που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «φάτε έξω για να βοηθήσετε». Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το πόσο της έκπτωσης από το κράτος εντός πέντε ημερών.

Ο κ. Σούνακ ανακοίνωσε επίσης ότι για κάθε εργαζόμενο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναστολή εργασίας ο οποίος θα γίνεται δεκτός από τον εργοδότη του πίσω στη θέση του, η Κυβέρνηση θα δίνει ένα μπόνους χιλίων λιρών στην επιχείρηση.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση καλύπτει το 80% του μισθού περίπου 9,3 εκατομμυρίων ιδιωτικών υπαλλήλων που βρίσκονται υπό αναστολή εργασίας. Αν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στην εργασία τους, τότε το συνολικό μπόνους από την Κυβέρνηση θα φτάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο Υπουργός τόνισε πάντως ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της αναστολής εργασίας θα τερματιστεί τον Οκτώβριο.

Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό από 20% σε 5% για τους επόμενους έξι μήνες, συγκεκριμένα έως τις 12 Ιανουαρίου 2021. Θα αφορά φαγητό σε εστιατόρια, καφέ και παμπ, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, θεματικά πάρκα και ζωολογικούς κήπους.

Επίσης, έως τις 31 Μαρτίου 2021 θα εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους χαρτοσήμου οι αγορές κατοικιών αξίας έως 500.000 λιρών.

Ο κ. Σούνακ ανακοίνωσε επίσης μεταξύ άλλων πακέτο 3 δισεκατομμυρίων λιρών για να καταστούν ενεργειακά οικονομικές 650.000 κατοικίες, 1 δισεκατομμύριο λίρες για «πράσινες» εργασίες σε κρατικά κτίρια και 2 δισεκατομμύρια λίρες για πρόγραμμα επαγγελματικής πρακτικής για νέους έως 24 ετών.

Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πολλές φορές κατά την παρουσίαση των μέτρων στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι ότι όλα αποσκοπούν στην προστασία και δημιουργία θέσεων εργασίας, εν μέσω φόβων ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα αποτυπωθεί σε περισσότερες απολύσεις.

ΚΥΠΕ