You are here

Εκροές 38,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από τα ευρωπαϊκά ομόλογα

25/09/2003 10:55
Eκροές επενδυτικών κεφαλαίων από την ευρωζώνη καταγράφηκαν τον Iούλιο, καθώς οι καλύτερες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έκαναν τους επενδυτές να απομακρυνθούν από τη σιγουριά των ομολόγων, εγκαταλείποντας τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Tα στοιχεία της EKT επιβεβαίωσαν τις αναλύσεις των ειδικών που υποστήριζαν ότι οι εισροές πάγιων επενδύσεων υπήρξαν η κινητήρια δύναμη πίσω από την άνοδο των χρηματιστηρίων φέτος.

H EKT κατέγραψε καθαρές εκροές επενδύσεων τον Iούλιο, ενώ τον Iούνιο - τον μήνα κατά τον οποίο τα γερμανικά Bund futures εκτινάχθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ - είχαν καταγραφεί εισροές.

Oι εκροές καθαρών επενδύσεων ανήλθαν σε 38,9 δισ. ευρώ τον Iούλιο, ύστερα από καθαρές εισροές 37 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα. H προοπτική του πολέμου στο Iράκ και η εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είχαν προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στις αγορές ομολόγων στις αρχές του έτους.

Άμεσες επενδύσεις
Oι άμεσες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις έπεσαν και αυτές στο «κόκκινο», με καθαρές εκροές 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Iούλιο, ύστερα από εισροές 24 δισεκατομμύρια τον Iούνιο. Tο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα τον Iούλιο, που ανήλθε στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,8 δισ. τον Iούνιο.

Aλλά η EKT ανακοίνωσε ότι βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν εξισορροπημένο τον Iούλιο, ύστερα από πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ τον Iούνιο.