You are here

ΕΚΤ: Aισιοδοξεί για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

11/09/2003 14:38
Αισιόδοξη παρουσιάζεται στη μηνιαία της έκθεση η ΕΚΤ για τους δύο τελευταίους μήνες, όσον αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, καθώς επισημαίνεται ότι αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους και ισχυρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από το 2004, ενώ καταλύτης στις εκτιμήσεις της είναι η ανάκαμψη που εμφανίζει η παγκόσμια οικονομία.

Όπως αναφέρεται, οι ενδείξεις αύξησης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις 3 μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, θα δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών τους, που στο α΄ τρίμηνο «βυθίστηκαν» στην ύφεση.

Επιπλέον, η ενδυνάμωση που εμφανίζει η εξωτερική ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της περιοχής.

Ως μειονεκτήματα αναφέρει τις ανισορροπίες που εμφανίζονται σε κάποιες περιοχές, οι οποίες ενώ δεν πρόκειται να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την εικόνα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, μακροπρόθεσμα, ωστόσο θα προκαλέσουν προβλήματα.

Πρόβλημα επίσης αποτελούν τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού πολλών μελών, τα οποία αναμένεται να «ξεφύγουν» από τον στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε.