You are here

ΕΚΤ: Ακατάλληλο για επενδύσεις το Bitcoin

30/11/2022 19:23

Σπάνια και δύσκολη γίνεται όλο και περισσότερο η χρήση του Bitcoin, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ χαρακτηρίζεται ακατάλληλο για επενδύσεις.

Από το 2008 που εισήχθη στο παγκόσμιο σκηνικό, το Bitcoin παρουσιάζεται ως ένα παγκόσμιο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, ενώ ο σχεδιασμός του και οι τεχνολογικές του αδυναμίες το καθιστούν αμφισβητήσιμο μέσο πληρωμής.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι πραγματικές συναλλαγές με το Bitcoin είναι δύσκολες, αργές και ακριβές. Μάλιστα, το νόμισμα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ  σε σημαντικό βαθμό για πραγματικές νομικές συναλλαγές.

Από τα μέσα του 2010, υπήρχαν ελπίδες για άνοδο της αξίας του νομίσματος, ωστόσο χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλο για επενδύσεις σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, δεν μπορεί να δημιουργεί ταμειακές ροές όπως ακίνητα ή μερίσματα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά όπως τα εμπορεύματα, ενώ δεν μπορεί να παρέχει κοινωνικά οφέλη, όπως ο χρυσός.

Συνεπώς σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αγοραία αποτίμηση του Bitcoin, βασίζεται σε κερδοσκοπία.

Αναφορικά με τις «κερδοσκοπικές φούσκες», η ΕΚΤ αναφέρει πως βασίζονται στη ροή νέων χρημάτων και το Bitcoin κερδίζει συνεχώς από νέες επενδύσεις.

Χειρισμοί από μεμονωμένα χρηματιστήρια ή παρόχους stablecoin σε σχέση με τις πρώτες επενδύσεις του νομίσματος, τεκμηριώνονται σύμφωνα με την ΕΚΤ, αλλά οι παράγοντες σταθεροποίησης έπειτα από τη λήξη των κερδών, θεωρούνται λιγότερο τεκμηριωμένοι.

Σε σχέση με τους μεγάλους επενδυτές του ψηφιακού νομίσματος η ΕΚΤ εξηγεί, ότι έχουν τα ισχυρότερα κίνητρα για να διατηρήσουν το κλίμα ευφορίας γύρω από το νόμισμα.

Περί τα τέλη του 2020, απομονωμένες εταιρείες προώθησαν το Bitcoin με εταιρικά έξοδα, ενώ άλλες εταιρείες του επιχειρηματικού κεφαλαίου συνεχίζουν να επενδύουν στο νόμισμα σε μεγάλο βαθμό.

Η ΕΚΤ, σημειώνει ότι οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου στην βιομηχανία κρυπτογράφησης και blockchain, ανήλθαν σε $17,9 δισ. μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Επιπλέον, όπως προσθέτει η τράπεζα, οι κανονισμοί μπορεί να θεωρηθούν ως έγκριση από μεγάλους επενδυτές που χρηματοδοτούν και προωθούν τις υποθέσεις τους σε νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου νομοθέτες έχουν διευκολύνει την εισροή κεφαλαίων, σημειώνει η ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πλεονεκτήματα του νομίσματος και προσφέροντας ρυθμίσεις οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης είναι μια άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, η ΕΚΤ, τονίζει τον κίνδυνο για το ζήτημα αυτό, εξηγώντας ότι οι κίνδυνοι είναι αδιαμφισβήτητοι μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών.

Η τράπεζα κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για εσφαλμένες αντιλήψεις, όσον αφορά τις τρέχουσες ρυθμίσεις για τα κρυπτονομίσματα που διαμορφώνονται λόγω της πεποίθησης ότι υπάρχει ανάγκη να δοθεί χώρος στην καινοτομία για το ψηφιακό νόμισμα.