You are here

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

04/03/2004 15:10
Αμετάβλητα, στο 2%, διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού και τις ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παρέμειναν στο 3% και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1%.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 μόλις κατά 0,3% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,6%.

Η Ε.Ε. επανέλαβε παράλληλα προηγούμενη εκτίμησή της για αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% - 0,7% τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2004.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. «Εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν επαναλάβει τη φράση ότι “τα επιτόκια βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο”, τότε θα προκαλέσει έντονη φημολογία για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση (του δ.σ. της ΕΚΤ), δήλωσε στο Reuters οικονομολόγος της Morgan Stanley στο Λονδίνο.

BoE

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά στο 4% τα επιτόκια της στερλίνας, μετά την αύξηση κατά 0,25 μονάδες που είχε επιβάλει στις 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε στο δ’ τρίμηνο 2003 με τον υψηλότερο ρυθμό τριών ετών, ενώ για το σύνολο του 2003, ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής παραγωγής εκτιμάται στο 2,3%.