You are here

ΕΚΤ: Αναθεώρηση μακροπροληπτικών πολιτικών

23/12/2022 12:25

Σε αναθεώρηση των μακροπροληπτικών πολιτικών της προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της.

Όπως αναφέρεται, έπειτα από το μακροπροληπτικό φόρουμ στις 30 Νοεμβρίου 2022, η ΕΚΤ αναθεώρησε την κατώτατη μεθοδολογία της για την αξιολόγηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας για άλλα συστηματικά σημαντικά ιδρύματα.

Η αναθεωρημένη μεθοδολογία, όπως αναφέρεται, αυξάνει τις κατηγορίες στις οποίες κατανέμονται τα συστηματικά σημαντικά ιδρύματα, από τέσσερις σε έξι και αυξάνει επίσης, το επίπεδο για τη ψηλότερη κατηγορία σε 1,50%.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το επίπεδο για τη χαμηλότερη κατηγορία διατηρείται στο αμετάβλητο 0,25%.

Η αναθεωρημένη μεθοδολογία θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την περιεκτικότητα των συστημικά σημαντικών τραπεζών ώστε να απορροφήσουν τις απώλειες και να συνεχίσουν να προσφέρουν οικονομικές υπηρεσίες-κλειδιά, στην πραγματική οικονομία.

Ακόμη, αναμένεται να μειώσει το ρίσκο ετερογενών αποθεμάτων και να οδηγήσει σε μια συνεπή μεταχείριση των ιδρυμάτων στις χώρες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία.

Η ΕΚΤ, εφαρμόζει την μεθοδολογία για αξιολόγηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, με βάση το άρθρο 5 του κανονισμού SSM.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, τα αποθέματα ασφάλειας που συμμορφώνονται με την μεθοδολογία της ΕΚΤ, έχουν ήδη εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 στα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό.