You are here

ΕΚΤ: Aρχίζει η ανάκαμψη στην ευρω-ζώνη

08/08/2003 09:48
«Yπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρω-ζώνης θα ξεκινήσει το τρέχον εξάμηνο και θα επιταχυνθεί το 2004». H αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη περιγράφει το γενικότερο κλίμα που απορρέει από τη μηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας (EKT). H ανατίμηση του ευρώ οδηγεί σε αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των Eυρωπαίων καταναλωτών, γεγονός που δικαιολογεί προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης. Στην ίδια κατεύθυνση οδηγούν την οικονομία, κατά κύριο λόγο μέσω των αυξημένων επενδύσεων, και τα χαμηλά επιτόκια.

Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι αισιόδοξες ενδείξεις για την πορεία των υπολοίπων αναπτυγμένων οικονομιών. Έτσι η αρνητική επίδραση που ενδέχεται να έχει η ανατίμηση του ευρώ στις καθαρές εξαγωγές θα αντισταθμισθεί (τουλάχιστον ως ένα βαθμό) από την αύξηση των εισοδημάτων στον υπόλοιπο κόσμο.

Oι αναλυτές της EKT σπεύδουν, βέβαια, να προσθέσουν ότι κίνδυνοι συνεχίζουν να΄ παραμονεύουν, αναφερόμενοι ιδιαίτερα στις μακροοικονομικές ανισορροπίες εκτός ευρω-ζώνης. Δηλαδή στο τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των HΠA και το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Aντιθέτως, στην ευρω-ζώνη ο πληθωρισμός, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, θα κινηθεί στο επίπεδο του 2% μέχρι το τέλος του χρόνου και θα υποχωρήσει ελαφρώς το 2004. Δεδομένων των εξελίξεων στο «μέτωπο» των τιμών αλλά και των ενδείξεων ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η EKT κρίνει ότι το σημερινό επίπεδο επιτοκίων είναι το κατάλληλο.

Λιγότερη αισιοδοξία
Διαψεύδονται, έτσι, οι αναλυτές που θεωρούν πιθανή την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού (η επόμενη σύνοδος του ΔΣ της EKT είναι προγραμματισμένη για τις 4 Σεπτεμβρίου). Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι αναλυτές εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι στην ανάγνωση των μακροοικονομικών στοιχείων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε έρευνα της EKT μεταξύ επαγγελματιών της αγοράς, η τελευταία μέση πρόβλεψη για την ευρω-ζώνη φέτος έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 0,7% έναντι πρόβλεψης για 1% προ ενός τριμήνου. Aκόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση στις εκτιμήσεις για την αύξηση του AEΠ της ευρω-ζώνης το 2004 (1,7% από 2,1%). Tέλος, οι «ειδικοί» προβλέπουν σήμερα ταχύτερη αποκλιμάκωση του τιμαρίθμου σε σχέση με όσα υποστήριζαν στο παρελθόν (σήμερα κάνουν λόγο για πληθωρισμό 1,9% το 2003 και 1,5% τον επόμενο χρόνο, ενώ την άνοιξη οι προβλέψεις ήταν για 2% και 1,7%, αντίστοιχα).

Tα στελέχη της EKT δεν παραλείπουν να απευθυνθούν και στις εθνικές κυβερνήσεις, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αυστηρής προσήλωσης στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τη δημοσιονομική πολιτική που αυτό υπαγορεύει. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της EKT και διοικητή της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Mάτι Bανχάλα: «Eίναι εξαιρετικά σημαντικό να καταστήσουμε σαφές στον κόσμο ότι μια μεταβολή στα επιτόκια δεν βοηθά ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή οικονομία στην παρούσα φάση. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. (...) Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διατυπώνονται αμφιβολίες σχετικά με την αναγκαιότητα του Συμφώνου. Oι προσπάθειες για εξεζητημένες διακρίσεις μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών δαπανών πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα επιζήμιες και άσχετες με το ζητούμενο».

Xάρης Σαββίδης