You are here

ΕΚΤ: Αύξηση κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

25/05/2022 13:51

Έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ευρωζώνη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και βασικών εμπορευμάτων και αυξάνει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSR) Μαΐου 2022 που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Ο τρομερός πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει τεράστιο ανθρώπινο πόνο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos. «Έχει επίσης αυξήσει τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω των επιπτώσεών του σε όλες σχεδόν τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης».

Τα τρωτά σημεία ενδέχεται να αυξηθούν λόγω της αβέβαιης πορείας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και των μεταβαλλόμενων προσδοκιών για ομαλοποίηση της πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες. Άλλες πιθανές παγκόσμιες εξελίξεις, όπως η ευρύτερη αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), οι αδυναμίες σε βασικές οικονομίες αναδυόμενων αγορών ή η απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής δραστηριότητας, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Πηγή: Euro2day