You are here

ΕΚΤ: Μελέτη για έκδοση χαρτονομισμάτων 1-2 ευρώ

07/10/2003 12:19
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει μία μελέτη για την επιτευξιμότητα της εισαγωγής χαρτονομισμάτων του ενός και των δύο ευρώ κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, τόνισε χθες βράδυ από το Λουξεμβούργο ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον διάστημα.

«Η συναίνεση όσον αφορά αυτό το θέμα αυξάνεται και η ΕΚΤ πρόκειται να εξετάσει αυτήν την υπόθεση», τόνισε ο Τρεμόντι, μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο Τρεμόντι εξήγησε πως οι Ιταλοί, και ιδίως τα ηλικιωμένα άτομα, «δεν έχουν συνηθίσει τη χρήση μεταλλικών κερμάτων μεγάλης αξίας».

Άλλοτε στην Ιταλία τα μεταλλικά κέρματα δεν ήσαν αξίας άνω των 25 λεπτών του ευρώ. Ο ιταλός υπουργός πιστεύει πως με αυτό το μέτρο θα μπορούσε να χτυπηθεί ο πληθωρισμός στη χώρα του, που για τον Σεπτέμβριο ανερχόταν στο 2.8%. Στα μέσα του περασμένου μηνός, οι Ιταλοί διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση των τιμών στα προϊόντα, που οφείλεται κατ' αυτούς στην εισαγωγή του ευρώ, κι εξεδήλωσαν τη δυσφορία τους με εμπάργκο στην αγορά προϊόντων που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η ιταλική πρόταση υποστηρίχθηκε ιδίως από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών.